• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

PROSINAC 2022.
PUSČPSN
5
1518
1921232425
262728 
       

15 PLAKATI15. ROĐENDAN MOČVARE (6.6. - 9.6.2014.)

IZLOŽBA MOČVARINIH PLAKATA

Jednako kako je kroz 15 godina definirana glazbenim i socijalnim sadržajima, klub Močvara je prepoznatljivost u javnosti izgradio i uz pomoć jedinstvenog i prepoznatljivog oblikovanja vizualnih materijala kojima su promovirani klub i klupski programi.

Močvarin vizualni identitet od samih je početaka bio utemeljen na fantastičnim ilustracijama Igora Hofbauera i grafičkom dizajnu danas na žalost pokojnog Ivice Baričevića - Bare. Hofove ilustracije su i danas prva asocijacija na klub i njegove aktivnosti, kako u Zagrebu i Hrvatskoj, tako i u inozemstvu. Vremenom su vizualni segment kluba proširili i obogatili i ilustrator Ivan Eror te dizajneri Tomislav Turković, Tomislav Vranić, Danijel Sikora, Marko Matošić, Slobodan Alavanja, Darko Kujundžić i drugi.

Plakati kluba prepoznati su i na međunarodnoj razini. Neki od plakata objavljeni su u raznim inozemnim publikacijama, primjerice u knjizi Handwritten: Expressive Lettering in the Digital Age, autora Steven Hellera i Mirka Ilića te knjizi The Art of Modern Rock: The Poster Explosion, koja je predstavila plakate sa svjetske klupske scene. Močvarini plakati našli su se i na izložbi u Milanu, održanoj 2005. godine, povodom promocije spomenute knjige. 2003. godine Močvarini su dizajneri sudjelovali na izložbi u Ateni (11th International Biennale of Young Artists of Europe and the Mediterranean). Močvarini plakati su uz intervjue s Igorom Hofbauerom, Slobodanom Alavanjom i Darkom Kujundžićem predstavljeni i u knjizi Dizajn i nezavisna kultura koju su u okviru projekta U fokusu realizirali portal Kulturpunkt.hr i UPI 2Mbooks.

Od 1995. godine do danas Udruženje za razvoj kulture "URK" i klub Močvara tiskali su više od 1000 plakata. Na ovoj izložbi prikazat ćemo Vam mali i pažljivo odabrani dio plakata koji su tijekom godina vizualno predstavljali aktivnosti kluba Močvara.  

Pregledaj plakate na Flickr-u.

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.