• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

RUJAN 2021.
PUSČPSN
345
81112
30   
       

MOČVARNA AKADEMIJA: ANALIZA FILMAMOČVARNA AKADEMIJA: MOČVARNA ANALIZA FILMA

Močvarna akademija predstavlja dvomjesečnu besplatnu radionicu Močvarna analiza filma koja za cilj ima ponuditi osnovna znanja filmske analize i dubinsko upoznavanje sa svijetom filma. Jeste li ikada poželjeli argumentirano obrazložiti zašto je neki film dobar, a drugi nije? Ili naučiti baratati osnovnim pojmovima vezanim uz imenovanje filmskih postupaka?

Močvarna analiza filma nudi upoznavanje s osnovnim alatima za osviješteno gledanja filma kroz uočavanje postupaka i upoznavanje konteksta. Razvijanje vještine prepoznavanja i analize različitih filmskih izražajnih sredstava ključ je osviještenog gledanja svih medijskih sadržaja koje omogućuje da ih dublje i kvalitetnije shvatimo. Na radionici koja će se odvijati kroz ukupno 12 susreta u lipnju i srpnju 2021. godine kroz gledanje i analizu odabranih filmova usvajat će se osnovna filmološka znanja o strukturi filmskog djela, a razvijat će se i vještina interpretacije koja proizlazi iz mogućnosti njihova uočavanja. Voditeljica radionice je filmska kritičarka i autorica Višnja Vukašinović Pentić. Za prijavu na radionicu potrebno je najkasnije do 11. lipnja poslati kratku biografiju i motivacijsko pismo na mail adresu visnja.pentic@gmail.com.

O voditeljici:

Višnja Vukašinović Pentić rođena je 1982. u Splitu. Diplomirala komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorandica na istom fakultetu s temom Igranofilmska poetika Kuće na pijesku Ivana Martinca. Kao vanjska suradnica predaje na Učiteljskom fakultetu i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica strukovne nagrade Vladimir Vuković za novog kritičara 2012. i godišnje nagrade Vladimir Vuković za najboljeg kritičara 2016. Objavljuje eseje o književnosti, filmu i likovnoj umjetnosti na Trećem programu Hrvatskog radija, časopisima Filmonaut, Hrvatski filmski ljetopis, 15 dana i Zapis, ranije u Vijencu i Zarezu. Voditeljica radionice kritike te radionice pisanja za film Kinokluba Zagreb. Autorica tri nagrađivana kratka igrana filma i filmskog bloga felix-trot.tumblr.com te projekta Prozori koji uključuje pedeset eseja o povijesti domaće dokumentaristike za dokumentarni.net. Bila je selektorica programa hrvatskog filma u okviru Kratkih slika MM centra u Zagrebu u kojem je pokrenula i projekt Filmske (pri)povijesti – dijalozi o prošlosti i budućnosti filma, a sada organizira i vodi Filmske večeri u Močvari. U Kinoklubu Zagreb 2020. godine pokrenula je Filmsku čitanku – besplatna javna predavanja o filmu. Potpredsjednica je Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Metoda rada: gledanje odabranih filmova svih rodova te njihova grupna analiza uz moderiranje voditeljice
Dinamika radionice: 12 susreta u lipnju i srpnju 2021. godine.
Voditeljica radionice: Višnja Vukašinović Pentić
Rok za prijavu: 11.6.2021.
Prijave: visnja.pentic@gmail.com 

Radionica se održava u sklopu projekta "Močvarna akademija" kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Više o Močvarnoj akademiji saznaj na mochvara.hr/akademija.
Sadržaj objave isključiva je odgovornost Udruženja za razvoj kulture "URK".

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.