• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

RUJAN 2021.
PUSČPSN
345
81112
30   
       

DAN URK REPUBLIKE29.11.1996. - DAN URK REPUBLIKE

Na današnji dan, 29. studenog, prije točno 20 godina dogodio se za nas jako važan koncert nakon kojeg su se pokrenule mnoge lijepe stvari koje traju i danas. Radilo se o koncertu simbolički nazvanom Dan noise republike (možda se još neki sjećaju tog dana koji se ultimativno slavio sve do raspada Jugoslavije). Koncert, koji je bio promocija 4 nova izdanja izdavačke kućice Kekere Aquarium, dogodio se u Ksetu. Kekere albume su uživo promovirali Ha Det Bra, Šumski, Mance i Poljaci Ewa Braun, a nastupio je i bend Krešo koji nije imao album.

Tada koncerata u Zagrebu nije bilo skoro uopće, tako da je ovo bio i neki društveni događaj, a organizacijske snage i vlastite pare su tada udružili mladići i djevojke iz nedavno osnovanog URK-a (Udruženje za razvoj kulture) predvođeni Markom Matošićem te mladi entuzijasti Danijel Sikora Six i Kornel Šeper, koji se odmah nakon tog koncerta priključuju URK-u.

Koncert je neočekivano dobro uspio, pa je tako višak novaca uložen u sljedeći koncert, čime je započet niz koncerata koji se još uvijek plete u Močvari... Plakat, zapravo čak dva plakata, napravio je Igor Hofbauer te je tako započeta još jedna sjajna suradnja, nedavno okrunjena i knjigom Mister Morgen, dok je Manceov album Čovjek iz Katange, promoviran na tom koncertu, postao nezaobilazan klasik domaće glazbe. Prisjetimo se malo, uz plakate i fotografije Nataše Družijanić, tog trenutka kada je mala iskra nekoliko veselih mladih ljudi pokrenula jednu lavinu događanja koja još uvijek uveseljava... 

INFO: Što je Udruženje za razvoj kulture "URK"?

Pogledaj cijelu galeriju.

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.