• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

RUJAN 2021.
PUSČPSN
345
81112
30   
       

FILMSKE VEČERI U MOČVARIFILMSKE VEČERI U MOČVARI

Filmske večeri u Močvari dio su redovnog programa Močvare, kluba Udruženja za razvoj kulture "URK" još od početka njegova javna djelovanja.

U 2012. godini program je osvježen i prilagođen potrebama nove filmske publike. Filmske večeri, koje se odvijaju u novom terminu - jednom mjesečno, podijeljene su na četiri grupe programa: program festivalskih filmova (dugometražni, kratkometražni, animirani, dokumentarni etc.) relevantnih međunarodnih i domaćih festivala, retrospektivni programi kultnih redatelja, carte blanche za gostujuće programere (poziv ključnim osobama regionalne kulturne scene – da sami izaberu filmski program i potom osobno pred publikom predstave svoj izbor i goste), program posvećen amaterskom/kino klupskom filmu, a sve to u novom kontekstu medijacije i konvergencije kada o medijima i umjetnostima treba (početi) govoriti sinergijski, multiliterarno, medijski pismeno. Temelj koncepta Filmskih večeri u Močvari u 2013. godini jest komparativna analiza filma i drugih medija/umjetnosti kao oblika komunikacije. 

Neopterećen komercijalnim zahtjevima, Močvarin filmski program vođen je isključivo prikazivanju sadržaja koji ispunjava potrebe nove filmske publike. Orijentiran je na tematsko i/ili izrazno zanimljive naslove koji nisu dostupni većini gledateljstva – na filmove koji nisu bili na repertoaru zagrebačkih (hrvatskih) Kinematografa, niti na programu nacionalne televizije (HTV-a), niti se mogu posuditi u videotekama, odnosno videoklubovima u Hrvatskoj. Filmski je program u Močvari manje kinotečan (iako ne zanemaruje velika povijesna imena koja nisu bila prikazivana na našim područjima), a više suvremen: orijentiran na današnju filmsku produkciju i gibanja u suvremenom svjetskom filmu. Ukratko, tendencija je prikazivati filmska djela (što različitijih vrsta i žanrova) koja razrađuju/propagiraju drugačije mogućnosti filmovanja od onih koje se privilegiraju u prevladavajućem/repertoarnom (populističnom, komercijalnom) programu. Naglasak je na suvremenom (modernom), ne-komercijalnom i umjetničkom (art) filmu. Gledamo suvremenu i povijesnu umjetničku (art) filmsku proizvodnju, amaterske, underground, eksperimentalne, amaterske, kultne, trash, queer i brojne druge filmove i analiziramo kako oni korespondiraju u suvremenom medijskom okruženju i koju razinu medijske (a i građanske) pismenosti zahtijevaju.

Bitna nam je i razmjena znanja i iskustava filmskih praktičara, teoretičara te njihov dijalog s publikom. Neki od gostujućih programera biti će: Irena Jukić Pranjić (animatorica i stripašica), Jasminka Bijelić Ljubić (ŠAF, Čakovec, Animafest), Marina Kožul (25. FPS, Festival eksperimentalnog filma), Dana Budisavljević (redateljica dokumentarnih filmova), Tanja Vrvilo (programerka festivala Nevidljivog filma). Gostujući programeri predstavljaju vlastiti izbor filmova uvodnom riječi prije projekcije te odgovaraju na pitanja nakon iste.

Druga kategorija posvećena je retrospektivama i ciklusima kultnih redatelja i kinematografija. Kako je u Hrvatskoj i dalje osjetan manjak općeg filmskog obrazovanja, prikazivat ćemo cikluse kanonskih i onih manje etabliranih, no iznimno važnih redatelja i kinematografija uz gostovanje filmskog kritičara i/ili teoretičara koji će pomoći pri analizi gledanog. Neki od redatelja u programu su: Ferederic Wiseman, Agnes Varda, Jia Zhang-ke, John Huston, Roy Andersson, Youssef Chahine…

Treća programska kategorija obuhvaća suvremene filmove koji cirkuliraju na svjetskim i domaćim festivalima. U suradnji s festivalima Kurzfilmtage Oberhausen (Njemačka), International Film Festival Rottedam (Nizozemska), Sarajevo Film Festival (BIH), Motovun Film Festival (Hrvatska), European Medium Length Film Meetings Brive (Francuska), Slobodna Zona (Srbija), Retrovizor (Slovenija) i drugi, organiziramo programske večeri različitih filmskih formata i sadržaja koji daju najkvalitetniji uvid u suvremenu scenu svjetskog filma.

U suradnji s regionalnim kino klubovima i sličnim amaterskim organizacijama, četvrta programska kategorija bit će posvećena njihovom radu.

Filmske večeri u Močvari kombiniraju sadržaje – razgovore, projekcije, izložbe, koncerte, prikazanja, performanse jer, čini se, sve je povezano, interdisciplinarno, umreženo…

Programe uređuje i vodi Višnja Vukašinović. 

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.