• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

PROSINAC 2022.
PUSČPSN
5
1518
1921232425
262728 
       

GLAZBE SVIJETAGLAZBE SVIJETA

"Glazbe svijeta" je novi program koji od studenog starta u klubu Močvara. Kako već samo ime govori - radi se o glazbenom programu koji će nastojati kroz široki pojam termina world music predstaviti što raznolikije i kvalitetnije izvođače etničkih glazbenih žanrova opozitnih zapadnoj glazbenoj industriji.

Od samog osnivanja, kao i u godinama koje su prethodile otvaranju kluba, programski tim Močvare nastojao je u glazbeni segment uvrstiti i kroz njega promovirati izvođače čije stvaralaštvo ima ishodište u world music sceni te tako širiti i vlastite programske odrednice, tako i u lokalnoj sredini predstavljati nove glazbene izazove.

U klubu su tako kroz godine nastupali izvođači koji su uspješno reinterpretiraju etničku glazbu na različite načine. Močvara je nekoliko puta ugostila poznatu češku violinisticu Ivu Bittovu, bili su tu i gypsy punkeri Gogol Bordello, prvi trubač Srbije Boban Marković i njegov orkestar te mađarski violinist Lajkó Félix. Uz Dunju Knebl koja u Močvari redovito prezentira hrvatsku i svjetsku etno baštinu, u klubu smo ugostili i indijske Music of Benares kao i recentne Barcelona Gipsy Klezmer Orchestra i mnoge, mnoge druge. Veliki interes publike za ove koncerte iznova je dokazivao da se Zagreb i world music vole i to nam daje poticaj i dalje da nastavimo sa ovakvom glazbenom koncepcijom.

Sa željom objedinjavanja world music događaja pod jedan naziv, pokrećemo "Glazbe svijeta" - program koji će što redovnije, u skladu s mogućnostima, predstavljati i nove i stare, ali prije svega zanimljve izvođače svjetske i lokalne world music scene.

Prvi u nizu događaja u okviru programa "Glazbe svijeta" zakazan je za nedjelju, 29. 11. kada se u Močvari održava "African Night". Orginalna afrička večer koja se održava već tri godine zaredom u Zagrebu programski predstavlja izvorne profesionalne glazbenike i plesače te all african band Afro Badinya koji se sastoji od senegalskih profesionalnih plesača i glazbenika koji žive i rade diljem Europe. Tu je i svestrana skupina Vibrica u kojoj se nalaze glazbenici, plesači, pjevači, žongleri te i afro groove zvuk koji prezentira sad već poznati afro-hrvatski bend Kaira Kela.

Drugo izdanje programa "Glazbe svijeta" održava se 19.1. u utorak. Dašak glazbene tradicije i autohtonih narodnih pjesama Južne Amerike u Močvaru dovodi Robert Lovrić i njegova grupa Ayllu. Ayllu već skoro 40 godina širokoj publici približava glazbu i kulturu starih Inka, te kulture današnjih naroda Anda – Ekvadora, Perua i Bolivije. 

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.