• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

PROSINAC 2022.
PUSČPSN
5
1518
1921232425
262728 
       

INTERVIEW - PLAYGROUND HUSTLEINTERVIEW: PLAYGROUND HUSTLE

Objavljeno: 19.05.2020.
Pitanja postavljala: Laura Tandarić
Odgovarala: Ivona Eterović

Za početak, možete se predstaviti. Tko stoji iza imena Playground Hustle?
Playground Hustle je duo koji spaja mračnu elektroniku s eksperimentalnim repom. Činimo ga Magdalena Slović Megi, vokalistica i ja, Ivona Eterović tonota, producentica. Do sad smo izbacile dva EP-a ''Pikule'' i ''Kolovoz'' i nedavno prvi veliki album ''IGLE''. Album ''IGLE'' smo predstavile nizom spotova koje slobodno popratite na Youtube-u. Zadnji je bio za stvar ''Mladež bez Boga''. Uz to što radimo elektroniku, ponekad izvodimo i svoje akustične spoken word stvari s čijim ćemo se setom i predstaviti na Močvara LIVE-u. U biti, izvodit ćemo stvari s albuma ''Kolovoz'' plus još par novih.

Kako je projekt nastao? Kada ste shvatile da ste savršen tandem za eksperimentalni elektro rap?
Megi i ja se poznajemo već 100 godina, počeci našeg prijateljstva sežu u srednju školu. Upoznale smo se tako da sam joj ja na hodniku uletjela da mi presnimi CD s Rootsima jer je ona bila jedina reperica u školi i znala sam da kod nje mogu nabaviti tu vrstu glazbe. Do tad sam bila u modeu da ako nema gitare ja to ne razumijem, pa sam počela otkrivati fuzije različitih žanrova i tako negdje i rap. U nekom momentu smo bile dio jednog akustičnog benda koji se raspao i nakon toga smo zaključile da bismo i dalje voljele nastaviti stvarati glazbu. Tad nekad sam i ja krenula producirati jer mi se svidjela ideja rađenja cjelokupnog aranžmana pjesme i svih elemenata koje ona ima. A i budući da ne znam svirati bubanj, što će se nadam se nekada promijeniti, okrenula sam se elektronici. Zvuk eksperimentalnog elektro rapa je nastao spontano, takav sound je nekako prirodno proizašao iz našeg zajedničkog čušpajza izražavanja.

Kako nastaju vaše pjesme? Odakle crpite inspiraciju i motivaciju?
Neka promjena od prošlih albuma jest da se pokušavamo što više međusobno uključiti u proces. Prije bi Megi odvojeno napisala tekst, ja bih napravila instrumental i onda bismo u studiju to dvoje spojile. Mislim da se na ovaj novi način nekako bolje nadovežemo jedna na drugu i na kraju krajeva, jedna drugoj donesemo i neke ideje koje nam vjerojatno samima ne bi pale na pamet. Megi crpi inspiraciju iz svojeg života, iz stvari koje se oko nje događaju, a ja bih rekla da sam pod utjecajem glazbe koja me fascinira u tom momentu. Motivacija je cijeli taj proces dolaženja do pjesama, koji koliko je nekad naporan toliko je ispunjavajući i oslobađajući.

Jeste li više fanovi nastupa uživo ili skladanja, snimanja i produciranja?
Rekla bih da obje uživamo u obje stvari, ali da sad grubo moram podijeliti, Megi je više domaća uživo, dok meni puno više odgovara moment studija. Mislim da svatko tko nam je bio na koncertu i iskusio Megin nastup može reći da je žena rođena za stage. Koliko god puta smo nastupale iznova me svaki put šokira tom energijom koja se stvori svaki put kad krene live. Samo stanem iza i uživam s publikom u toj sreći koja se pojavi. S druge strane, a bih rekla da više uživam u momentu studija jer svaki put u tom procesu otkrijem neke nove alate i trikove koji podignu pjesme na neku novu razinu. TO JE EKSTRA UZBUDLJIVO. A i nastupi su mi još uvijek dosta trema momenti, koliko god im se veselim. Al' bude i to prošlo.  

Krajem 2019. godine izašao je vaš najnoviji album "IGLE". U odnosu na prvi album, koju novu dimenziju projekta su "IGLE" predstavile? Jeste li zadovoljne reakcijama slušatelja?
Album ''IGLE'' su za nas veći ulazak u elektronika vode u usporedbi s prošlim albumima. Podebljale smo bas, gitara više nije u fokusu, nego fokus preuzimaju različiti synthevi. Također, igrale smo se više s efektima na Meginim vokalima. Drago mi je da je napokon vani jer mislim da je zaokružena cjelina koja dobro prezentira širinu našeg zvuka. Od bengalica, do nekih laganijih stvari i do mračnih storytellinga. Jako smo zadovoljne reakcijama, čini nam se da su struka i publika dobro prihvatile našu bebu.

Na albumu ste ostvarile i nekoliko suradnji (Kandžija, pavleisdead i Shot). Koja od njih je bila najupečatljivija?
Uff, ovo je jako teško pitanje, teško mi je izdvojiti jednu. Sa svakim od njih je suradnja bila u potpunosti drugačija, kao i pristup radu. Rekla bih za sebe da je najviše dodatnog rada zahtijevala suradnja s pavleisdead-om jer smo tu beat na koji su vokali snimali u potpunosti odbacile i krenula sam na njihove akapele raditi instrumental od nule. Također, njih dvoje su imali u potpunosti različite emocije izvedbe, i to još Megi na hrvatskom, on na engleskom. Mislim da je ta pjesma moja mala pobjeda jer sam ih uspjela staviti u isti kontekst.

Jeste li zadovoljne sa situacijom na hrvatskoj glazbenoj sceni po pitanju rap izvođača? Koga biste izdvojile kao favorite?
Rekla bih da je rap scena buknula u zadnjih nekoliko godina, ali prvenstveno trap scena. Tako da bih u budućnosti više voljela vidjeti miksanje rapa i s nekim drugim žanrovima jer je po meni rap jednako kompatibilan sa svakakvim žanrovima kao i pjevni vokal. Ali u svakom slučaju mi je drago vidjeti da je dobio svoj polet i došao u mainstream vode.
Moj najveći favorit uz ljude koje smo zvali na album s ovih prostora je Spejs Noksi. To mi je vrh. Voljela bih da se s njim spojimo u budućnosti. Od ostalih favorita s naše scene općenito bih izdvojila Mimiku orkestar (tj. sve što Mak Murtić radi), varbosku, N/OBE, ZMaJ, Warrego Valles, From Another Mother, Porto Morto, ABOP, trokut. Uff, ima toliko toga! Generalno nam je scena stvarno bogata trenutno i to je super, ali bilo bi super i da mainstream mediji više prepoznaju nezavisnu scenu i ponude im više prostora. To bi bilo ekstra lijepo.

Kako se snalazite u trenutnoj situaciji? Radite li na novom materijalu ili još guštate u zadnjem albumu? Što planirate za bližu budućnost?
Ideja je bila guštati u zadnjem albumu kroz mnoge svirke, ali JOKE'S ON US. Tako da smo lagano krenule promišljati o nekim novim stvarima, ali i suradnji s mnogim imenima s naše scene. Pripremamo dva remix EP-a sa stvarima s albuma ''IGLE''. Prezadovoljna sam s ekipom koju smo uspjele okupiti, bit će predivni čušpajz talentiranih ljudi s naših prostora. Obje imamo i svoje solo projekte tako da smo se i s tim bavile. Megi je napokon ušla u studio i snimila vokale za par solo stvari. Čula sam prve draftove, bit će bombica! A ja sam se pojavila na društvenim mrežama sa svojim tonota projektom i izbacila jednu ambijentalnu traku koja je već dugo čekala da ju dovršim. U nekoj srednjoj budućnosti stvarno se nadamo da će se koncerti ponovno pokrenuti jer nam se sviraaaa.

Playground Hustle koncert održat će se 20.5.2020. Više

Pogledaj sve interviewe

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.