• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

PROSINAC 2022.
PUSČPSN
5
1518
1921232425
262728 
       

INTERVJU - PRERIJSKI PSIINTERVIEW: PRERIJSKI PSI

Objavljeno: 15.05.2020.
Pitanja postavljala: Laura Tandarić

Za početak, zašto Prerijski Psi, a ne Prerijski Vuci? Što to vukovi imaju, a da nemaju Sergej, Mijo i Dominik?
Zato što su psi više naš đir. Prerijski vukovi žive u manjim čoporima, između sebe se bore za titulu alfe, predatori su koji hladno ubijaju, i kreću se po površini koja je uglavnom komercijalna. Prerijski psi žive u puno većim čoporima u svojim podzemnim ilitiga underground gradovima koji su puno zanimljiviji. Hrane se zajedno, puno više se igraju i vole jedni druge! Imaju razvijen način komunikacije za svoje radnje i sve se uredno dogovore. Ustvari nikad nismo ni razmišljali o tome, ali evo kad već pitate.

Mnoge vaše pjesme imaju prizvuk jama. Kako one nastaju i odakle crpite inspiraciju?
Prizvuk jama je tu zbog jammanja. Sastanemo se i sviramo što nam dođe, što izlazi iz nas. Inspiracija izađe kad je nju volja, ali je česta. Svi smo relativni početnici na svojim instrumentima pa još uvijek ni ne možemo odsvirati što god nam padne na pamet, tako da smo ograničeni na manji level ekspresije dok tehnički usavršavamo prste kako bi u budućnosti došli do toga svega. Odredimo ritam i krenemo, pa se izgubimo u svačemu što valja i što ne valja. U zadnje vrijeme nastojimo što više snimati probe mobitelom, pa poslije preslušavamo i vidimo ima li uspješnih trenutaka na koje bi se eventualno zavezali i prosviravali dalje kao neku temu ili dio nove stvari. Još uvijek smo ograničeni i s opremom (dok ne zaradimo za sve što želimo), ali glavne stvari su tu i mi želimo svirati.

Koje glazbenike biste naveli kao svoje uzore? Kako su oni utjecali na vaš glazbeni izričaj?
Trudimo se svirati na svoj način i razviti neki svoj đir, ali uzora ima dosta, iz različitih žanrova i tipova muzike, ali ako pričamo općenito bazirali bi se na legende. Ako si roker uvijek želiš zvučati poput Doorsa, Stonesa, Floyda ili Maidena, Zeppelina, Judasa, AC/DC-a i sličnih, također System of a Downa, Liquid Sound Companyja itd., ali sigurno su utjecaj ostavili i naši velikani poput Bareta, Dugmeta, Azre, Atomaca, do EKV-a, Discipline Kičme, Ramba Amadeusa i naravno neizostavnog Alena Vitasovića bez kojeg današnja muzika ne bi bila ono što jest.

Da morate u bend ubaciti još jedan instrument, koji bi to instrument bio i zašto?
Ne moramo ništa, ali definitivno već neko vrijeme imamo želju u bend ubaciti i klavijature. Mislimo da bi one dosta popunile stvari i dale im još zanimljiviji prizvuk. Pa evo, ovim putem pozivamo da ako se nađe netko kome se sviđa naša glazba i volio bi s nama prašiti rokiju po kljavama, neka se javi. 

Mnogi podcjenjuju instrumentalnu glazbu. Koja je vaša strategija da je približite slušateljima?
Mnogi podcjenjuju svašta, a nas takvi previše ne zanimaju. Mi ćemo svirati onako kako znamo. Ako se to nekome ne sviđa, neka nas ne sluša. Onaj kome se sviđa, pratit će nas i bit će na vrijeme obaviješten gdje će nas moći poslušati. I ima besplatan burek kad ga vidim.

Koji izvođači s hrvatske alternativne scene su vam posebno zanimljivi? S kim biste htjeli surađivati?
S Barom kraljem bismo snimili stvarčinu da on hoće. E da mu se da ustati iz kreveta otkad je saznao za Face Live! Zatim The Bambi Molesters, s njima jammat 3 dana bez prestanka, sa Štulićem baladu, kad bi se htio vratiti. Nadalje, Peglica i Komandos koji trenutno žešće rokaju, Fire in Cairo također praše gdje god stignu, Dogs in Kavala kao jako zanimljiv bend, i nije što ste vi, ali dobru rokiju sviraju Seven Mouldy Figs, pa onda Luka Čapeta i svaki bend s kojim svira kao npr. Truth ≠ Tribe. Ma ima tu jako dobre ekipe! Kad bi se barem za nju više i jače čulo.

Kako na vas utječe trenutna situacija? Jeste li na kreativnoj pauzi ili radite na novom materijalu?
Bend postoji godinu i 3 mjeseca, ako bi nam već trebala kreativna pauza onda tu nešto ne valja. Trenutno imamo 8 donekle konkretiziranih instrumentala i 2 na kojima još radimo. Sviramo probe u prosjeku triput tjedno i na svakoj radimo isto, ovisno o raspoloženju i stanju. Ili prosviravamo stare stvari, ili jammamo, ili preslušavamo i slažemo odsvirano i trudimo se napraviti pjesmu. Tako da nema odmora ni dok traje ovo stanje.

Prerijski psi koncert održat će se 15.5.2020. Više
Pogledaj sve interviewe

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.