• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

PROSINAC 2022.
PUSČPSN
5711
141518
1921232425
26272829 
       

ProgramSRIJEDA 28.11.2012. • VRATA 14:00 • POČETAK 00:00

EX YU ELECTRONICA III: DIKTATURA, HUMOR, AGRESIJA


upad: 0 KN

Cijene pića u Močvari su povoljne. Pivo već od 12 kuna, chekiraj cjenik.PREDSTAVLJANJE KOMPILACIJE EX YU ELECTRONICA III: DIKTATURA, HUMOR, AGRESIJA

U srijedu, 28. studenog 2012., u klubu Močvara u 14 sati održava se predstavljanje kompilacije Ex Yu Electronica III: Diktatura, humor, agresija, novog izdanja slovenskog Zavoda za umjetničko izdavaštvo Subkulturni Azil iz Maribora. U ediciji Monofonika, koju je prije dvije godine pokrenuo Subkulturni Azil, već su objavljene dvije kompilacije koje istražuju fenomen elektronske glazbe u bivšoj Jugoslaviji - nastupna Hometaping in Self-Management (2010.), te Industrijski elektro obvodi na severu (2011.) koja je bila fokusirana na slovensku elektronsku glazbu.

Nastavljajući tradiciju pozivanja urednika pojedinog izdanja iz država nastalih s područja bivše Jugoslavije, Subkulturni Azil za najnovije je treće izdanje odlučio staviti naglasak na, ali i ne samo na, hrvatsku elektronsku glazbu. Gostujući urednik i kurator izdanja Ex Yu Electronica III: Diktatura, humor, agresija je Željko Luketić, filmski i glazbeni kritičar iz Hrvatske, koji je svoju publicističku karijeru započeo u najdugovječnijem domaćem glazbenom magazinu Heroina Nova, te uz suradnju s mnogim drugim medijima, nastavio na zagrebačkom Radiju 101. Uz izdanje za Subkulturni Azil, Luketić trenutno radi na još nekoliko projekata koji revaloriziraju povijest elektronske glazbe bivše Jugoslavije, među kojima su dokumentarni film i CD antologija.

Kompilacija Ex Yu Electronica III: Diktatura, humor, agresija objavljena je samo kao vinilna ploča u ograničenoj tiraži od 300 primjeraka. Izdanje uključuje i poseban umetak s uvodom i dodatnim informacijama koje je napisao urednik Željko Luketić obrazlažući svoj odabir. U selekciju glazbe uvršteni su tako, između ostalih: Strukturne ptice, umjetnički početak Damira Martinovića Mrleta iz grupe Let 3; Imitacija života, art-projekt dizajnera Željka Serdarevića i Darka Fritza; Jozo oko Gospe, elektronski bend kojega je pokrenuo književnik Vanja Spirin, Rex Ilusivii, kultni novosadski glazbenik Mitar Subotić; Aporea, grupa koju su činili članovi legendarnih makedonskih skupina Mizar, Padot na Vizantija i Anastasia, i drugi. Većina snimaka na kompilaciji nikad nisu javno objavljene ili su rijetki kolekcionarski primjerci samizdata.

Na predstavljanju u Močvari govorit će voditelj Subkulturnog Azila iz Maribora, glazbenik i promotor Dušan Hedl, glazbeni urednik izdanja Željko Luketić i Vanja Spirin, jedan od glazbenika čiji su radovi uključeni u kompilaciju Ex Yu Electronica III: Diktatura, humor, agresija. Bit će riječi o zaboravljenoj povijesti elektronske glazbe u bivšoj Jugoslaviji, koncepciji izdanja i razlozima za odabir upravo te glazbe. Predstavljanje je otvoreno za javnost. 

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.