• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

LISTOPAD 2021.
PUSČPSN
14
20
253031
       

ProgramČETVRTAK 05.11.2020. • VRATA 19:30 • POČETAK 20:00

FILMSKE VEČERI U MOČVARI

MARKO TADIĆ


upad: 0 KNGost: MARKO TADIĆ (Sisak/Zagreb)
Moderira: VIŠNJA VUKAŠINOVIĆ (Split/Zagreb)

Raspored:
19:30 vrata
20:00 projekcija:
Događaji za zaboraviti (Marko Tadić, 2020)
Pokretni elementi (Marko Tadić, 2016)
Until a Breath of Air (Marko Tadić, 2015)
20:20 razgovor

Posljednje izdanje Filmskih večeri u Močvari u burnoj 2020. predstavlja umjetnika Marka Tadića i njegove radove nastale u području animacije. Okrenut procesima konstrukcije i invencije sjećanja Tadić u svojim radovima gradi svojevrsnu alternativnu povijest sačinjenu od elemenata predodređenih za zaborav.
U svom posljednjem filmu Događaji za zaboraviti (2020) snimljenom na 16-milimetarskom filmu koristi se arhivskim materijalima pronađenima na buvljaku i poemom Hansa Magnusa Enzensbergera kako bi istražio temu zaboravljenih ljudi i njihovih zaboravljenih života. U nagrađivanom filmu Pokretni elementi (2016) istražuje kreativni process i rukavce nastanka umjetničkog djela pritom odajući počast autorima i filmovima nastalima u zlatno doba Zagrebačke škole crtanog filma te se koristi vizualnim jezikom specifičnim za 60-e i 70-e godine 20. stoljeća. Animirani film Until a Breath of Air (2015) zamišljen je pak kao svojevrsna naracija nevidljive povijesti ispričana iz vizure objekata, neživih stvari koje su svjedočile divnim i strašnim trenucima povijesti.
Nakon projekcije njegovih radova, s Markom Tadićem ćemo u Močvari uživo razgovarati o nasljeđu modernizma koje napaja njegova umjetnička istraživanja, te njegovim utopističkim fiksacijama čija rezonatnost danas odzvanja jače nego ikad. Tema će nam biti i nevidljiva i zaboravljena povijest koju ovaj umjetnik svojim radovima nadahnuto prevodi u područje vidljivog, pokretnog, itekako živog.

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.