• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

SVIBANJ 2018.
PUSČPSN
2227
2830   
       

ProgramPONEDJELJAK 13.03.2017. • VRATA 20:00 • POČETAK 20:30

FILMSKE VEČERI U MOČVARI

OSKARI: POLITIKE (S) CRVENOG TEPIHA


upad: 0 KNGosti: JELENA SVILAR (Zagreb), TEO TARABARIĆ (Zagreb), ASJA BAKIĆ (Zagreb).
Moderira i vodi: MIMA SIMIĆ (Zagreb).

Najbolju utjehu za političku i ekonomsku depresiju, krah socijalne države i svijeta kakvog poznajemo odvajkada je pružala industrija zabave! Zato večeras, sjećanja još uvijek svježih na antologijsku 89. dodjelu Oscara, objektiv filmske nam tribine usmjeravamo upravo na ovaj besmrtni fenomen, najpoznatiju i najvredniju (premda ćete za nju u veleprodaji izdvojiti nešto manje od soma dolara) filmsku nagradu… Koliko je i kakve politike u Oscaru, koji su mu dosezi i potencijali? Tko bira, kako, zašto? Oscar kao pop-imperijalistički alat; Oscar kao (je li moguće?) pozlaćena štaka za društvenu promjenu? Što nas fascinira, što nas nervira, a što nas i kako programira? O ideološkoj i financijskoj težini pojedinih kategorija. O strategijama vođenja ceremonije, politika pobjedničkih govora, cenzuri. Pogled na pobjednike, gubitnike, na vidljive i nevidljive (i kako se uopće gledaju nevidljivi?) filmove. I, naravno, o šetačima po crvenom tepihu, najglamuroznijem pokretu otpora koji je SAD ikad vidio.

O svemu ovome, i mnogočemu drugom, razgovaramo s timom stručnjaka koje svake godine, baš uoči ceremonije dodjele, bezuspješno pokušava vrbovati i MOST. Jelena Svilar, novinarka, scenaristica, trendseterica, čarobnica. Teo Tarabarić, filmski kritičar i oskarovski connoisseur, najaliterativnije ime domaće kulturne scene, i jedini čovjek duhovitiji od Zuhre. Konačno, Asja Bakić, pjesnikinja, kratkopričašica, oštro pero Mufa i kanibalka popularne kulture. Zarazite se s nama pozlaćenom groznicom!

Nakon razgovora slijedi projekcija dokumentarnog filma And the Oscar Goes To… (Epstein&Friedman, 2014), a možda osvojite i bon za cugu odgovorite li točno na začkoljasto pitanje poput: koja je bila prva crna redateljica nominirana za režiju?

Program su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.

Više na Facebooku