• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

LISTOPAD 2021.
PUSČPSN
14
20
253031
       

ProgramUTORAK 28.09.2021. • VRATA 20:00 • POČETAK 20:00 • KRAJ 22:00

GALERIJA MOČVARA

Mjesto događanja: Pogon Jedinstvo

DARKO VUKIĆ: LIMINAL ACID HAZARDS


upad: 0 KNUto [28.09.]: 20:00-22:00 otvorenje
Sri [29.09.]: 17:00-21:00 repriza

Darko Vukić predstavlja seriju videozapisa koji egzistiraju kao samostalne i (ne)dovršene cjeline, a sinteza su repozitorija snimki, likova i misli. Narativi, koji nam se približavaju u naznakama simboličkog, rasipaju se i najčešće vode u tamne i visceralne sfere intime, ali i hladno i analitički promatraju šire fenomene.

Rad je većinom razrađen kroz dvodimenzionalnu sliku i uzorak, izmaknut od prostorne dubine. Ponekad vodi u klub u kojem se treba probiti kroz ritmove breakbeata, čuti lik i propovijed, pronaći se u brisanju parametara realnog — dotaknuti apstrakciju po koju smo došli. U drugoj krajnosti se spuštamo u nepatvorenu domicilnu sferu i introspekciju, bila to sinkronizacija uzdaha na lascivnog King Koopea superponirana preko Yaoi romansi ili rad kao zapis kamere i rad pred kamerom, svakodnevica u visokoj frekvenciji.

Ponavljanja, rastezanja, spirala koja nesmotreno zavija suprotno od kazaljke na satu rade s temporalnošću; ne dopuštaju linearnom protoku da nas vodi do konačnih katarzi i zaključaka baš kao i motivi koji zazivaju estetike, jezike i nodalne točke nekadašnjih i trenutnih digitalnih prostora. Ekran i površina projekcije trpe boju, kvarne likove i hipertrofiju. Nick Land u Meltdownu proriče da "ništa ljudsko neće dočekati blisku budućnost", ali tu imamo priliku iskusiti porođeni pulsirajući fetus tog istog rada.

Možda baš u liminalnim prostorima, tamo gdje eksplicitno ne postoji kao šok, nego kao oplemenjena i kordijalna iskrenost, prihvatimo da su krajnosti imaginarnog, trenutak kolektiviteta — da nas ono što nam je drugo i ine drugosti, katalizirano stapa s amalgamom društva kao takvog.
[Tekst: Marin Berović]

BIO:
Darko Vukić (Beograd) je likovni umjetnik i teoretičar. Diplomirao je na transmedijskim istraživanjima i slikarstvu na FLU Univerziteta umjetnosti u Beogradu. Rad definira kao jezično specifičan događaj ili situaciju koja se u tom procesu često pretvara u entropiju. Suradnik je različitih kolektiva i udruga u kulturi kroz izložbe i diskurzivne programe. U 2020. surađuje na programima umjetničkog prostora U10, KC Rex i Remont Nezavisne Umjetničke Asocijacije te kao voditelj emisije Sceniranje na Radio Aparatu. Od trećeg izdanja kurira Prosthetic paviljon za The Wrong bijenale, a trenutno je u pripremi petog izdanja pod nazivom "Zero Agency". Razvija inicijativu "$vvarm", kritičku plug-in platformu za prevođenje i eksperimentiranje u društvenom, umjetničkom i teorijskom kontekstu. Uređuje i razvija "Tag_teror", magazin za razvoj tekstualnih umjetničkih praksi.

Organizatori / Organisers: URK + Klub Močvara
Kustosi / Curators: Lovro Japundžić i Lea Vene
Autor teksta / Author of the text: Marin Berović
Dizajn / Design: Dario Dević
Tehnička podrška / Technical support: Filip Pacak

Projekt podržava / Supported by: Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.