• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

PROSINAC 2021.
PUSČPSN
6910
1314
23242526
27293031  
       

ProgramSRIJEDA 27.10.2021. • VRATA 16:00 • POČETAK 16:00 • KRAJ 21:00

GALERIJA MOČVARA

Mjesto događanja: Pogon Jedinstvo

JAKUB JANSA: SHAME TO PRIDE (CLUB OF OPPORTUNITIES EP. 7)


upad: 0 KNJakub Jansa: SHAME TO PRIDE
Club of opportunities ep. 7

Otvorenje: 26.10. u 20 sati
Trajanje izložbe: 27.-28.10. od 16:00-21:00


Od 2017. godine Jakub Jansa u sklopu svoje multimedijalne umjetničke prakse kontinuirano razvija dugoročni izložbeni projekt pod nazivom Klub mogućnosti, u okviru kojeg je šest epizoda već izloženo. Cijela je serija složena i višeslojna priča smještena u umjetnikovo "vegedruštvo", univerzum u kojem gledatelji i gledateljice prate burnu sudbinu korijena celera koji je pripadnik zanemarene društvene klase. Mladi Celeriac odlučuje odbaciti sudbinu koju je njemu i ostalim članovima i članicama njegove kaste namijenila zaštitnički nastrojena Znanost te postići ono što nikome prije nije uspjelo – probiti se u redove društvene elite koju, u Jansinu svijetu, predstavlja egzotični i nedostižni Avokado.

Sedma epizoda Kluba napravljena je za izložbu u sklopu Nagrade Jindřich Chalupecký za 2021. godinu. Prikazuje Celeriaca koji se ponovno nalazi u neočekivanoj situaciji: simbolički se uzdigao u vegedruštvu i pozvan je u Avokadove krugove. Međutim, ne uspijeva se interno povezati s tom novom društvenom klasom te, unatoč poštovanju koje je stekao, ne osjeća da ondje pripada. Istodobno je već prekinuo veze sa svojim matičnim okruženjem. Doživljava snažan osjećaj nepripadnosti i jedino što mu može pomoći je istupanje iz vlastite klase. Uviđa da mora stvoriti potpuno novu društvenu kategoriju za članove vegedruštva koji su nalik njemu; povrće koje je iščupano iz korijena i koje je u potrazi za svojim pravim "ja". U ovoj, posljednjoj epizodi Kluba učimo važnu lekciju, "Sram je oružje!".

BIO:
Jakub Jansa u svojem se radu koristi filmom, instalacijama i organizacijom događanja. Stvara složena okruženja i situacije u kojima se uvjerljivo prožimaju stvarnost i fikcija. Njegovi rani projekti, koji se bave društvenom manipulacijom i osobnim razvojem (Spiritual Fitness, 2016.), rezultirali su nizom izložbi zajedničkog naziva Klub mogućnosti (od 2017.). U pojedinačnim epizodama postupno se razotkriva anatomija mitologije i pripovijedanja. Kroz mješovite žanrove - od drame do komedije apsurda - Klub tematizira arhetipske društvene teme i otvara pitanja autoriteta i hijerarhijskih odnosa. Niski oblici uzdižu se i dobivaju status visokih i obrnuto. U tom procesu transformacije stvaraju se nove prilike.

Njegovi su radovi izloženi, među ostalim, u CEAAC-u u Strasbourgu (2018.), u njujorškom Pioneer Worksu, Centru za suvremenu umjetnost u Tel Avivu (2019.) i u Kući elektronske umjetnosti u Baselu (2020.). Jansa je diplomirao na Akademiji za umjetnost, arhitekturu i dizajn u Pragu (Supermedia Studio Federica Díaza i Davida Koříneka), a ostvario je i studijski boravak u New Yorku (Five Eleven) te rezidencije u Švicarskoj (Watch Out, Engstligenalp) i Francuskoj (CEAAC, Strasbourg). Od 2020. je uz Julie Bénu suvoditelj studija izvedbe na Fakultetu likovnih umjetnosti Tehnološkog sveučilišta u Brnu. Godine 2021. bio je jedan od umjetnika nagrađenih nagradom Jindřicha Chalupeckýja.

Organizatori / Organisers: URK + Klub Močvara
Kustosi / Curators: Lovro Japundžić i Lea Vene
Autorica teksta / Author of the text: Veronika Čechová
Prijevod / Translation: Veronika Mesić
Dizajn / Design: Dario Dević
Tehnička podrška / Technical support: Filip Pacak i Andrija Santro
Projekt podržava / Supported by: Ministarstvo kulture i medija RH, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba, Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.