• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

SRPANJ 2019.
PUSČPSN
123
814
1516171821
2224262728
293031    
       

ProgramSRIJEDA 26.09.2018. • VRATA 20:00 • POČETAK 21:30 • UPAD 25 KN

JESI FREE?

IGNITE (Švedska/Australija)


upad: 25 KNU trećoj sezoni Močvarinog programa "Jesi free?" nastavljamo s promocijom glazbe vezane uz konotaciju slobodne i improvizirane... Kroz kontinuiranu organizaciju nastupa mlađih i nešto starijih autorskih bendova i muzičara iz Hrvatske i svijeta, podržat će se scena kojoj usprkos medijske senzibiliziranosti nedostaje aktivniji prostor djelovanja. Serija koncerata "Jesi free?" u samom imenu sadržava poštapalicu kojom je Dragan Pajić-Pajo (1957. – 2014.), osnivač prvog benda za slobodno improviziranu glazbu u bivšoj Jugoslaviji, Cul-De-Sac, najčešće dogovarao bezbrojne koncerte, a koji su se često pretvarali u prave društvene događaje, mobilizirajući fanove i izvan okvira usko određene žanrovske i/ili generacijske enklave.

IGNITE (Švedska/Australija)
Web: Bandcamp

IGNITE predstavljaju organski susret kontrabasa garniranog s ozvučenjem raskošnog vokala, brižno podešenih u mrežu kablova, pedala i predmeta koji stvaraju spontanu kompoziciju.

Kontrabasist Johan Moir završio je studije improvizacije pri Academy of Music and Drama, u Gothenburgu, 2011., gdje je upoznao te uskoro i oženio australsku pjevačicu Casey Moir s kojom se nakon zajedničkog boravka u Berlinu i Melbourneu odlučio skrasiti u Stockholmu.

Casey Moir, dobitnica prestižne titule Mladih nordijskih jazz-kometa iz 2013. godine, odlučuje se dublje posvetiti slobodnoj improvizaciji i crossover-projektima između improviseda, nove suvremene glazbe, plesa i interaktivne vizualne umjetnosti. Gostovala je i na tuđim albumima te objavila nekolicinu vlastitih albuma, poput duo-albuma "MOCO", EP-ja "Presents….." kao i albuma "Shout Until Our Lungs are Blue" s alternativnim pop-duetom Mother Jack, te "Live at Alchemia" i "Transitions" s australsko-švedskim kvintetom SVELIA, te "Rabbit Hole" s Casey Moir Bandom.

Pored IGNITE-a u svojoj omiljenoj kombinaciji, duetu, Johan Moir rado nastupa s portugalskim violončelistom Guilhermom Rodriguesom, a pored toga u ad hoc projektima s imenima kao što su Burkhard Beins, Franz Hautzinger, Emilio Gordoa, Brad Henkel, Guillherme Rodrigues, Nicola Hein, Reuben Lewis i Alice Hui-Sheng Chang.

Svoj debut "Ignition", duet IGNITE objavio je u siječnju 2018. Nastupali su po Skandinaviji, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Tajvanu i Australiji upuštajući se u ad-hoc suradnje s glazbenicima poput Burkharda Beinsa (NJE) odnosno plesača Inga Reuluckea (NJE).

Na koncertu gostuje i novi zagrebački improv combo...

Damir Kafka-Capri, tenor-saksofonist i multi-instrumentalist, suosnivač kolektiva Cul-de-Sac i art-rock grupe Haustor ranih 90-ih nastanio se u Amsterdamu. Tamo surađuje uz generaciju glazbenika s dokova i skvotova, odnosno kluba Bimhuis koji istražuju elektroakustiku u eri digitalizacije. Po povratku u Zagreb, suosniva Franz Kafka Ensemble s Franjom Glušcem te surađuje s D.B. Indošem.

Anna Ghallo, odnosno Snježana Galoić, nakon završene srednje škole za klavir, prodire u jazz kroz mentorstvo profesora Aleksandra Bubanovića, a sredinom 90-ih seli za London. Posjetivši New York, naglavce upada među Downtown generaciju skladatelja-improvizatora i odlučuje ostati, surađujući na sceni EAI i noisea. Povratkom u Zagreb surađuje s kolektivom Impronedjeljci, a uz suradnju s Pajićem, razvija senzibilitet za indie i elektroakustiku. Suradnici: Chuck Bettis, Saša Nestorović, Ivan Kapec, Anthony Coleman, Višeslav Laboš i grupa Radost!...

Adam Webster iz Londona, nakon života u Berlin i Kopenhagen, preselio se u Zagreb. Proširujući leksik instrumenta vokalnim diverzijama, podsjetit će na Tristana Honsingera i njegovo učešće na sceni europske improvizirane glazbe.  

više na facebooku