• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

LISTOPAD 2020.
PUSČPSN
19
262931 
       

ProgramSRIJEDA 24.06.2020. • VRATA 20:00 • POČETAK 20:00 • KRAJ 23:00

KNJIŽEVNOST U MOČVARI

RANI RADOVI
Gosti: LARA MITRAKOVIĆ (Komiža), FILIP RUTIĆ (Varaždin), TOMICA ŠĆAVINA (Vodice/Zagreb)
Moderira: ROBERT PERIŠIĆ (Adis Abeba)

U sklopu programa "Književnost u Močvari" nastavlja se tribina pod nazivom "Rani radovi" većinom fokusirana na mlađu scenu, kao i međugeneracijski književni dijalog. Ciklus "Rani radovi" uz autore/ice do 35 godina koje većinski promovira (ovaj put – Lara Mitraković i Filip Rutić), ugošćava redovito i jednog autora/icu izvan rečenog "cenzusa", ovaj put Tomicu Šćavinu (dobro, inače je cenzus procjena vrijednosti imovine građana grčkoga polisa, a poslije i rimskih građana, koja se provodila pod nadzorom procjeniteljâ, cenzorâ).

Autori će čitati svoje radove po 10 minuta svatko, a usput ćemo komentirati književne prilike u 21. stoljeću s prognozama za budućnost, šetati između Vodica, Komiže i Varaždina (takozvani VKV trokut), vidjeti kako je bilo raditi na kruzeru prije korone, kakva je bila inspiracija u doba korone i imali li tu uopće ikakvog napretka.

Vremenska prognoza: bolje nego u Engleskoj.
Sigurnost: armirani beton, cenzura rukovanja, grafiti protiv uroka.
Šank: stabilno.
Komarci: bez novozabilježenih slučajeva.
Nagradna igra: opet nažalost, unatoč svemu, nema nagradne igre.

Gosti:

Lara Mitraković iz Komiže na Visu (rođena 1992. u Splitu) apsolventica je diplomskog studija kroatistike i sociologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njena je poezija objavljena u više časopisa, zbornika i na portalima. Jedna je od članica Književne grupe 90+. Sudjelovala je u rezidencijalnom projektu Ulysses' Shelter 2019. godine. Do sada je objavila pjesničke knjige Brojanje pogrešaka (nagrada Grada Karlovca „Zdravko Pucak“, 2016) i Dva puta za jug (Fraktura, 2019) te zajedno s drugim članovima Književne grupe 90+ zbornik Netko podvikne, djeca odrastu (Fraktura, 2018). Pjesme su joj prevedene na rumunjski, slovenski i grčki. Prijevod na komiški je moguć po zahtjevu publike i po posebnim odobrenjima na brzinu skupljenog stožera.

Filip Rutić (1997., Varaždin) nakon završetka gimnazije upisuje sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu gdje je u procesu završavanja preddiplomskog studija. Piše scenarije i prozu koja češće ispadne kraća nego duža. Njegova priča ''Šipu racku'' objavljena je u magazinu za književnost i umjetnost NEMA. Pohađao je Ferićevu radionicu kratke priče u sklopu koje je nastala kratka priča ''Godišnjica'' koju je moguće pročitati na Booksinom portalu. Jedna priča (Južna strana leđa) nedavno objavljena na blogu iluzornog čovjeka-časopisa. Priča "Riža s kečapom, blagim ili ljutim" nedavno je ušla u izbor nagrade Sedmica i Kritična masa 2020. Intenzivno književno razmišlja o posljedicama svega ovoga.

Tomica Šćavina (1975.) diplomirala je psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njezin prvi roman "Brod za Lajku" ušao je u finale za VBZ-ovu nagradu za najbolji neobjavljeni roman, a za drugi roman "Povratak genija" osvojila je nagrade Sfera i Artefakt. Njezin treći roman, "Soba na dnu mora" ušao je u finale V.B.Z.-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman. Među ostalim, tematizira rad na kruzeru gdje je bilo čudno i prije korone. Autorica je i zbirke poezije i priča za djecu. Predavala je psihologiju kreativnosti na Sveučilištu Vern, a u Centru za kreativno pisanje vodi psihološko-kreativnu radionicu "S one strane pisanja". Jedno njezino zanimljivo izlaganje, vezano više uz psihologiju (ni književnost, vrlo moguće, nije daleko) možete vidjeti ovdje.

Ukratko, bit će to razgovor o teškoj književnoj teoriji i istom takvom životu, a pritom ćemo sve sažeti.
Glazbena podloga – John Cage "4'33".
Dođite, planirajte i nemojte zaboraviti u zadnji čas.
Ne morate se izuvat.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.