• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

LISTOPAD 2021.
PUSČPSN
14
20
253031
       

ProgramPONEDJELJAK 16.11.2020. • VRATA 18:30 • POČETAK 19:00

KNJIŽEVNOST U MOČVARI

RANI RADOVI


upad: 0 KNRANI RADOVI

GOSTI: SANA PERIĆ (Split-Zagreb), ANTEJ JELENIĆ (Split)
MODERIRA: ROBERT PERIŠIĆ (Adis Abeba)

Književna tribina "Rani radovi" - u izdanju pod maskama (obavezno, što se može) i uz raniji početak nego obično (19,00h) - ugošćava zanimljiv književni dvojac, Sanu Perić i Anteja Jelenića. Oboje imaju svježe debitantske knjige: roman Monáda Sane Perić i zbirka poezije Stalak za svijet Anteja Jelenića.
Dakle, bit će ponešto čitanja, a razgovor će se kretati kroz vremenske i prostorne crvotočine i negdje dolje južno.
Vremenska prognoza: teški Jesenjin.
Šank: stabilno.
Sigurnost: limit do 15 gostiju, razmaknute stolice, maske, vlažni zrak sa Save, po potrebi otvorena vrata, zimske čarape (obavezno).
Nagradna igra: ukinuta zbog apsurdnosti, po službenom objašnjenju.

Gosti:
SANA PERIĆ rođena je 1980. Odrasta u Splitu, Zagrebu, na Šolti i naokolo. Novac pribavlja prevođenjem, pisanjem te organiziranjem konferencija i filmskih festivala, a jednom bi željela biti getaway driver. Voli dokumentirati stvarnost i promišljati meta- i teorijsku fiziku, ranije se bavila pjevanjem, glumom, aktivizmom i pustolovinama, danas je zauzeta preživljavanjem. Često plače nad avionima i nesretnim ljubavima. Studirala je nekoliko studija, a završila studij komparativne književnosti i etnologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Na proslavi Nove godine 2002. proglašena je kraljicom plesa. Prošla je školu pisanja scenarija Palunko i Restart školu dokumentarnog filma i počinje se baviti filmom. Sudjelovala je na Ganz novom festivalu u projektu “Emotivno mapiranje &TD-a” (2018.). Žao joj je što nije napravila više konceptualnih radova. Odabrana proza objavljena u časopisima Libra Libera, Zarez, Nepokoreni grad, Rad, Stvar te na portalu Muf. Prvo što je objavila bilo je nekoliko umjetničkih crtica u sestrinom fanzinu «immortalis» (1997). Zadnje što je objavila je roman "Monáda" (Multimedijalni institut, 2020). Ostali interesi: ručni rad, direktna demokracija, zrakoplovne nesreće i historizacija braka.

ANTEJ JELENIĆ (1983.) u Splitu završava opću gimnaziju i fakultet elektrotehnike. Poeziju i kratke priče objavljuje u Zarezu, Vijencu, Knjigomatu, Split Mindu, Re te zbornicima Reč u prostoru i Bez vrata, bez kucanja. S ocem Božidarom Jelenićem i umjetnikom Milanom Brkićem, proteklih 12 godina organizira manifestaciju suvremene umjetnosti Adria Art Annale. Suradnja umjetničke udruge AAA, studenata Filozofskog fakulteta u Splitu i Mreže anarhosindikalista inicira projekt Mreža solidarnosti kojim je u bankrotiranim tvornicama na širem splitskom području ostvaren spoj umjetničkog i političkog djelovanja. S tim projektom/eksperimentom 2013. sudjeluju na Bijenalu mladih u Anconi, Atenskom bijenalu, Zagrebačkom salonu i u Zadru na konferenciji Zajednička dobra i krizni kapitalizam. Dokumentarni film Mreža solidarnosti dobio je 2014. prvu nagradu na Vukovarşkom filmskom festivalu. Dosad je imao jednu samostalnu izložbu te sudjelovao na brojnim skupnim izložbama. Zastupljen u zborniku poezije Reč u prostoru (Beograd, 2010.) i generacijskoj proznoj antologiji Bez vrata, bez kucanja (Sandorf, Zagreb, 2012.). Prvu knjigu poezije "Stalak za svijet" objavio je u zagrebačkoj izdavačkoj kući Sandorf 2020. Piše, između ostalog, i polemičke odnosno kritičke eseje te svira japansku frulu (shakuhachi).

Ukratko, bit će to teški književni razgovor s dosta napora da se riješe najveće enigme stvaralaštva. Sve pritužbe na humor bit će uvažene. Glazbena podloga – John Cage "4'33".
Dosta je važno da, ako ste planirali, ne zaboravite krenuti.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.