• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

PROSINAC 2022.
PUSČPSN
5
1518
1921232425
262728 
       

ProgramUTORAK 26.03.2013. • VRATA 20:00 • POČETAK 20:30

KNJIŽEVNOST U MOČVARI

NOVI PISCI U MOČVARI


upad: 0 KNProgram tribine Književnost u Močvari, pod egidom "Novi pisci u Močvari", ove godine odvija se sa specifičnim naglaskom na afirmaciji najmlađe generacije hrvatskih autora, onih rođenih od 1980. nadalje, koji su stjecajem okolnosti ostali još u sjeni prethodne generacije. Zbog nepostojanja središnjeg generacijskog časopisa, rasutosti scene, izdavačke inertnosti i manjka medijskog interesa za novi naraštaj pisaca – nova generacija pisaca ostaje bez zaslužene vidljivosti, što ovaj program želi nadomjestiti.

Program koncipira i vodi kritičar i internacionalno prepoznati pisac Robert Perišić – koji je najmlađu scenu prethodno istražio te je, zajedno s Andreom Milanko, uredio antologiju novih hrvatskih prozaika pod naslovom "Bez vrata, bez kucanja" (Sandorf, 2012.).
Smatramo da je klub Močvara, zbog mlađe publike i sinergije različitih aktivnosti (klupska, glazbeno-scenska, kazališna...) pravo mjesto za promoviranje novog naraštaja pisaca.

Gosti druge tribine programa su Asja Bakić i Neven Vulić – iznimno zanimljivi i samosvojni glasovi nove generacije, oboje zastupljeni u antologiji nove proze "Bez vrata, bez kucanja".

Asja Bakić (1982., Tuzla) u književnost je ušla kao pjesnikinja te je objavila knjigu "Može i kaktus, samo neka bode" (Aora, 2009.), a objavljuje i kratke priče te kritičarske i esejističke članke. Pisanje Asje Bakić u sebi spaja oštroumne uvide, dojmljivu otvorenost, humor, feminizam, provokativnost te svjesno izbjegavanje akademskog ziheraštva u književnosti. Obrazovanost, strast i otvorenost rijetko se u nas tako snažno susreću kao u pisanju Asje Bakić, što se može provjeriti i na njenom živom i čitanom blogu "U carstvu melankolije" (http://asjaba.com). Asja Bakić trenutno priprema knjigu priča.

Neven Vulić (1983., Zagreb) bio je član književne skupine Eventualisti. Objavio je roman "Povijest bolesti" (Sysprint, 2010), s glavnim likom mladog autsajdera, roman tamnog humora za koji je kritika ustvrdila: "U knjizi '"Povijest bolesti" kriju se bijes i frustracije cijele generacije" (G. Duhaček, T-portal). Vulić trenutno radi na novom romanu koji, između ostalog, tematizira nasilje nad ženama – roman od kojeg možemo očekivati zanimljive uvide budući da je Vulić u stanju neobično otvoreno progovoriti o mizoginiji. Uz pisanje, Vulić svira i u bendu Lonely Passengers.

Provedite zanimljivu (književnu) večer u Močvari 26. ožujka. Početak je u 20 sati, šank radi za vrijeme razgovora i čitanja – a i poslije.

Moderator: Robert Perišić    

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.