• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

RUJAN 2021.
PUSČPSN
345
81112
30   
       

ProgramNEDJELJA 16.06.2013. • VRATA 20:00 • POČETAK 20:30

KNJIŽEVNOST U MOČVARI


upad: 0 KNKNJIŽEVNOST U MOČVARI PREDSTAVLJA: NOVI PISCI U MOČVARI
Gosti: MARIJA BOROVIČKIĆ (Split), MARKO GREGUR (Koprivnica)
Moderira: ROBERT PERIŠIĆ (Zagreb)

Program tribine Književnost u Močvari, pod egidom "Novi pisci u Močvari", serijom književnih večeri skrenuti pozornost na nove, vrijedne glasove na književnoj sceni. Program se odvija sa specifičnim naglaskom na afirmaciji najmlađe generacije hrvatskih autora, onih rođenih od 1980. nadalje, koji su stjecajem okolnosti ostali još u sjeni prethodne generacije. Zbog nepostojanja središnjeg generacijskog časopisa, rasutosti scene, izdavačke inertnosti i manjka medijskog interesa za novi naraštaj pisaca – nova generacija pisaca ostaje bez zaslužene vidljivosti, što ovaj program želi nadomjestiti.

Program koncipira i vodi pisac Robert Perišić koji je najmlađu scenu prethodno kritički istražio te je, zajedno s Andreom Milanko, uredio antologiju novih hrvatskih prozaika pod naslovom "Bez vrata, bez kucanja" (Sandorf, 2012.).

Smatramo da je klub Močvara, zbog mlađe publike i sinergije različitih aktivnosti (klupska, glazbeno-scenska, kazališna...) pravo mjesto za ovaj iskorak, koji će, uvjereni smo, ostaviti jasan trag na književnoj sceni u smislu lansiranja novog naraštaja pisaca.

Gosti četvrte tribine su Marija Borovičkić i Marko Gregur.

Marija Borovičkić, rođena 1985. u Splitu. Za priču "Sto kili piza" 2012. osvojila je nagradu publike na natječaju Centra za ženske studije pod nazivom "Kratka priča je ženskog roda". Magistrirala na odsjecima za povijest umjetnosti i etnologiju i kulturnu antropologiju pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Njezina proza je životno, neknjiški motivirana, čitka mješavina naracije i nepretenciozne esejističke refleksije koja živim jezikom razmatra žensko iskustvo, ne samo generacijsko nego i transgeneracijsko.

Marko Gregur, rođen je 1982. u Koprivnici, gdje i živi. Nagrađivan je na više natječaja za poeziju i kratke priče. Objavio je zbirku poezije "Lirska grafomanija" (2011) i zbirku kratkih priča Peglica u prosincu (2012). Kroz Gregurovu prozu defiliraju propoznatljivi, često generacijski likovi i njihova neglamurozna realnost; njegova je naracija živahna, nesklona mistifikaciji a sklona egzistencijalnom paradoksu i humoru, uz mrvice dozirane, ali ipak važne gorčine.      

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.