• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

LIPANJ 2019.
PUSČPSN
34569
1013
1820
2530
       

ProgramUTORAK 23.10.2018. • VRATA 20:00 • POČETAK 20:30

KNJIŽEVNOST U MOČVARI

RANI RADOVI


upad: 0 KNGosti: NIKOLA LESKOVAR (Varaždin), DENIS PERIČIĆ (Varaždin), KRUNO LOKOTAR (Zagreb)
Moderira: ROBERT PERIŠIĆ (Adis Abeba)

Program književnosti u Močvari u ciklusu tribina "Rani radovi" ugošćava dva svježe objavljena autora koji dolaze iz Varaždina – Nikolu Leskovara i Denisa Peričića - kojima je obojici urednik Kruno Lokotar, inače pokretač nekoliko nagrada za mlade autore, o čemu će biti govora.

Autori će, dakle, čitati svoje radove, a pričat će se o generacijskim iskustvima, podudarnostima i razlikama, kako iz pozicije pisaca tako i urednika, vjerojatno ponešto o književnom životu u Varaždinu, te o književnim prilikama u 21. stoljeću s prognozama za budućnost.

Vremenska prognoza: blagi Jesenjin.
Atmosfera: neobično.
Nagradna igra: gotovo nemoguće.

Gosti:
Nikola Leskovar rođen je 1983. godine. Živi u Varaždinu. Studij hrvatskog jezika i književnosti završio je u Rijeci. Književne radove objavljivao u periodici, radio kao novinar, pohađao tečaj kreativnog pisanja koji je vodila književnica Daša Drndić. Uvršten je u antologiju novih hrvatskih prozaika „Bez vrata bez kucanja“ (2012). Ove godine je u izdanju Jesenskog i Turka objavio roman "Tijelo od soli" iz kojeg će i čitati. 

Denis Peričić (Varaždin, 1968.) piše prozu, poeziju i dramu, autor je deset knjiga. Nagrađivan i prevođen. Profesor je kroatistike i južnoslavenskih filologija i magistar znanosti o književnosti (Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu). Usavršavao se u Beču, Budimpešti i Londonu. Čitat će iz svoje četvrte knjige priča "Tijelo od snova" (2018), te se prisjetiti svojih ranih radova kao i književne radionice Nicka Cavea koju je pohađao.

Kruno Lokotar, (1967., Daruvar) urednik je zaslužan za afirmaciju brojnih poznatih autora i onih koji će to postati. Diplomirao je komparativnu književnost i povijest na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Uređivao je kulturni magazin Godine nove. Ustanovio je, između ostalog, nagrade Na vrh jezika (za poeziju) i Prozak (za prozu) za autore do 35 godina, festival Prvi prozak na vrh jezika koji promovira mlađu scenu, te sve više uređuje i knjige mlađih autora, o čemu ćemo pričati.

Ukratko, bit će to razgovor o teškoj književnoj teoriji i istom takvom životu, uz dosta napora da se riješe najveće enigme stvaralaštva.
Iako može tako izgledati, uopće neće sličiti na Varaždinske barokne večeri. 
Možda malo, na kraju.
Glazbena podloga – John Cage "4'33".

Dođite malo ranije i čekajte u redu ako ga vidite.
Ako ne - samo naprijed. 

Više na Facebooku