• A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

LISTOPAD 2019.
PUSČPSN
1
8
17
212327
2829   
       

ProgramSRIJEDA 13.03.2019. • VRATA 20:00 • POČETAK 20:30

KNJIŽEVNOST U MOČVARI

RANI RADOVI


upad: 0 KNGosti: MARIJA DEJANOVIĆ (Sisak/Zagreb), DINKO KREHO (Sarajevo/Zagreb), DINKO TELEĆAN (Zagreb).
Moderira: ROBERT PERIŠIĆ (Adis Abeba).

U sklopu programa "Književnost u Močvari" nastavlja se tribina pod nazivom "Rani radovi".

Ciklus "Rani radovi" uz autore/ice do 35 godina koje uglavnom promovira (ovaj put – Marija Dejanović i Dinko Kreho), ugošćava i jednog pisca sa stažom (Dinko Telećan). Autori će čitati svoje radove, a usput ćemo pričati o kruhu i poeziji, književnoj kritici i Indiji te drugim uobičajenim stvarima.

Vremenska prognoza: mjestimice s naznakama, ali može proći.
Atmosfera: užasno ozbiljno u skladu sa situacijom.
Šank: stabilno.

Gosti:
Marija Dejanović rođena je u Prijedoru 1992. godine. Odrasla je u Sisku. Živi u Zagrebu. Studira komparativnu književnost i pedagogiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavljivala je pjesme i književne kritike u raznim časopisima (Poezija, Tema, Quorum, Forum, Republika, Zarez, Fantom slobode, Riječi itd.), zbornicima i na internetskim portalima u regiji. Pjesme su joj prevođene na engleski, rumunjski i slovenski jezik. 2018. godine objavljuje dvije knjige: Etika kruha i konja (nagrada Goran za mlade pjesnike) i Središnji god (nagrada Zdravko Pucak).

Dinko Kreho rođen je u Sarajevu 1986. Piše i objavljuje poeziju, kratku prozu, esejistiku i književnu kritiku. Bio je član uredništva dvotjednika za kulturu i društvena pitanja Zarez i suradnik regionalnog projekta Alternativna književna tumačenja, a u književnom klubu Booksa vodio je tribinu Od riječi do riječi. Danas je redovni suradnik portala Booksa i Proletter, kao i tjednika Novosti. Autor je pjesničkih knjiga Ravno sa pokretne trake (2006) i Zapažanja o anđelima (2009), te koautor (s Darijem Bevandom) radiodramskoga krimi serijala Bezdrov (2013). Uskoro mu iz tiska izlaze dvije esejističke knjige, a trenutno radi na jednoj pjesničkoj, kao i na jednoj zbirci kratkih priča.

Dinko Telećan rođen je 1974. godine u Zagrebu, gdje je na Filozofskom diplomirao filozofiju i anglistiku. Objavio zbirke pjesama Kreševa (1997.), Vrtovi & Crvena mijena (2003.), Iza (2005.) Plast igala (2011.) i Dok ti oči ne dogore (2017.), knjigu Sloboda i vrijeme (2003.), putopise Lotos, prah i mak (2008.) i Azijska suita (2015.), zbirku eseja pod naslovom Pustinja i drugi ne-vremeni ogledi (2009.) i roman Dezerter (2013.). Radovi su mu prevođeni na tucet jezika, a sam preveo 80-ak djela s engleskog i španjolskog jezika – među ostalima Bolaña, Borgesa, Cortázara, Eagletona, Gravesa, Llosu, Murakamija, Žižeka. Povremeni je urednik. Višeskruko nagrađivan kao autor i prevoditelj: Europska nagrada za poeziju festivala u Curtea de Argeşu (Rumunjska) 2013., nagrada „Krunoslav Sukić“ (2014.) za roman Dezerter, nagrada „Sahitya Shree“ (Indija, 2014.), nagrada „Iso Velikanović“ za prijevod (2017.) Gravesove Bijele božice, itd.

Ukratko, bit će to razgovor o vječnim enigmama stvaralaštva i ponečemu što ostane viška.

Tko se unaprijed javi Močvari, može doći s partnerom (+1). Tko se ne javi, može bez (1).
Dođite malo ranije i čekajte u redu ako ga vidite.
Ako ga nema, slobodno prijeđite preko toga.
Važno da se ne zaboravite povesti sa sobom. 

više na facebooku