• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

PROSINAC 2022.
PUSČPSN
5
1518
1921232425
262728 
       

ProgramUTORAK 20.09.2022. • VRATA 20:00 • POČETAK 20:30

MOČVARNA AKADEMIJA: KNJIŽEVNOST U MOČVARI


upad: 0 KNGosti: KRISTINA TEŠIJA (Solin), IVANA GRBEŠA (Zagreb), GORDAN NUHANOVIĆ (Vinkovci/Zagreb)
Moderira: ROBERT PERIŠIĆ (Adis Abeba)

U sklopu programa "Književnost u Močvari" nastavlja se tribina koja predstavlja mlađe i etablirane autore u međugeneracijskom dijalogu.
Vremenska prognoza: poboljšanje.
Šank: stabilno.
Nagradna igra: opet nažalost nema nagradne igre.
Razlog dolaska: izlazak.

Gosti:
Kristina Tešija (Solin, 1988.) magistrirala je hrvatski jezik i književnost i filozofiju na Filozofskom fakultetu u Splitu, a dodatno se educirala u polju rada s mladima te sudjelovala, organizirala i provodila različite neformalne edukacije iz područja kulture, umjetnosti, ljudskih prava i medija. Jedna je od suosnivačica platforme Culture Hub Croatia koja djeluje od 2017., a od ljeta 2021. upravlja kreativnim hub-om Prostor u Splitu. Radi kao nezavisna kazališna kritičarka i novinarka u kulturi (gledam.org, kritikaz, kazaliste.hr, kulturpunkt, Theatralia / Hrvatski radio) i radijska urednica i novinarka (KLFM). Piše prozu. Čitat će priču "Nevus jagode" objavljenu na portalu Kritična masa (širi izbor nagrade Sedmica i Kritična masa).

Ivana Grbeša (1988.) živi i radi u Zagrebu. Po zanimanju je edukacijski rehabilitator. Piše poeziju, kratke priče i prozne crtice. Objavljivala i pod imenom Ivana Pintarić. Ulomkom iz romana ''Gorimo (ali ne boli više)'' ušla je u finale izbora za nagradu "Sedmica & Kritična masa" 2015.godine. Ulazi u širi izbor nagrade "Sedmica & Kritična masa" 2017. ulomkom iz romana "Ovo nije putopis o Americi". Na natječaju 2020. "Sedmica & Kritična masa'' ulazi u širi izbor s kratkim pričama. Objavila je radove na portalima kultipraktik.org, booksa.hr, ne ma.net, knjizevnost.hr, te kratku priču u časopisu Fantom slobode. Članica je književne grupe ZLO koja okuplja pisce različitih književnih afiniteta i usmjerenja, koji zajednički promiču književno stvaralaštvo, sudjeluju na književnim natječajima, festivalima, te organiziraju književne susrete i čitanja. Autorica je bloga ''Soba za ovdje''

Gordan Nuhanović rođen je 1968. u Vinkovcima. Devedesetih je radio kao novinar u Globusu, Slobodnoj Dalmaciji, Danasu i Jutarnjem listu. Priče su mu prevedene na više stranih jezika i uvrštene u domaće i inozemne antologije, a izbor pod naslovom Survival League objavljen je u SAD-u. Napisao je monodramu Što to ljudi govore iliti buka (2004.), koju je izvodio glumac Slavko Brankov. Trenutačno živi i radi u Zagrebu. Objavio je knjige: Liga za opstanak (zbirka priča, 2001., 2002., 2005., 2011.), Bitka za svakog čovjeka (zbirka priča, 2003., 2013.), Posljednji dani panka (roman, 2006.), Vjerojatno zauvijek (roman, 2009.), Agenti kulture (roman, 2013.), Šale su ostale kod kuće: putopisne priče iz zemalja bivšeg SSSR-a (2013.) i Piknik u stepi: priče s putovanja po bivšem Sovjetskom Savezu (2016.). Zbirka priča Liga za opstanak uvrštena je među pet najboljih proznih knjiga 2001. u izboru Jutarnjeg lista te je nagrađena nagradom Josip i Ivan Kozarac za prvijenac i nagradom Slavić DHK-a za najbolju prvu knjigu.

Ukratko, bit će to razgovor o teškoj književnoj teoriji i nerješivim enigmama stvaralaštva.
Glazbena podloga – John Cage "4'33".
Dođite, planirajte i nemojte zaboraviti u zadnji čas – to će vam reći svaki stručnjak za dolaženje.

Događaj se održava u sklopu projekta "Močvarna akademija" kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Zajedno do fondova EU. Više o Močvarnoj akademiji saznaj na www.mochvara.hr/akademija.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.