• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

PROSINAC 2022.
PUSČPSN
5
1518
1921232425
262728 
       

ProgramSUBOTA 17.09.2022. • VRATA 10:00 • POČETAK 10:00 • KRAJ 13:00

MOČVARNA AKADEMIJA: VRELO ZVUKA

RADIONICA RITMA U MOČVARI - TAKADIMIZACIJA MOČVARE


upad: 0 KN (obavezne prijave)

Voditelj: Nenad Kovačić
Termini: Subota, 24.9.2022. od 10 do 13h i nedjelja, 25.9.2022. od 10 do 13h
Rok za prijave: 23.9.2022. do 16h
Prijave: izvorista.hr@gmail.comVrelo zvuka nastavlja s radionicama vezanih uz tradicijsku glazbu. U Močvaru nam sada dolazi Nenad Kovačić, jedan od najcjenjenijih hrvatskih udaraljkaša koji će održati dvodnevnu Radionicu Ritma.
Sudjelovanje se ne naplaćuje, a prijaviti se možete na email izvorista.hr@gmail.com, ali broj mjesta je ograničen na 15, a primamo ljude po metodi 'tko prvi, njemu radionica'. Radionica je namijenjena svima iznad 16 godina starosti, bez obzira na prijašnje iskustvo. Prilikom prijave bitno je navesti da li posjedujete vlastiti bubanj. Za radionicu je poželjno imati svoj Djembe, ali nije i nužno, postoji određen broj bubnjeva za posudbu.

O radionici:
Intenzivna radionica zapadnoafričkog ritma podrazumijeva učenje tradicijskih zapadnoafričkih ritmova s područja Gvineje, Malija i Burkine Faso. Stavlja fokus na tehniku sviranja, strukturu ritma i prije svega na slušanje. Princip učenja je isključivo učenje po sluhu: kombinacija zapadnoafričkog tradicijskog načina učenja kombinirana s pedagoškim tehnikama razvijenim tijekom dosadašnjeg dugogodišnjeg voditeljeva iskustva.

Radionica će se baviti istraživanjem grupnog sviranja, raznim tehnikama stvaranja i održavanja grupne dinamike, sviranjem tijelom - 'body percussion', osvještavanjem tempa, ritmičkog dijaloga, vođenjem grupe kao i tehnikama improvizacije, koja uvijek polazi od slušanja i reagiranja na slušanje.

Iako će glavnina inspiracije za učenje i osvještavanje ritma biti zapadnoafrička tradicija često ćemo posezati i za drugim ritmičkim tradicijama poput balkanske i indijske tradicije i kroz njih se baviti neparnim mjerama, poliritmijama i polimetrijama.

Za kraj radionice zamišljeno je da svi polaznici održe prezentaciju naučenih ritmova u obliku malog koncerta.

O voditelju:
Nenad Kovačić (Zagreb, 1982.) je udaraljkaš i istraživač balkanskog i zapadnoafričkog ritma o kojem je učio od najvećih živućih majstora u Gvineji, Maliju i Burkini Faso. Dobitnik je strukovne glazbene nagrade Status (2006.) za najboljeg instrumentalistu u kategoriji etno glazbe. Glazbom se počeo aktivno baviti 1997. Djeluje u Zagrebu kao član bendova Antenat, Afion, Sevdah Takht Damira Imamovića, truth ≠ tribe , Mimika, Chant Electronique s kojima je objavio 10ak službenih izdanja i s kojima redovito nastupa diljem Europe i svijeta.

Od 2006. godine kao autor kazališne i filmske glazbe, skladao je/ producirao glazbu za 30ak kazališnih predstava i dokumentarnih filmova.
Od 2012. povremeno radi kao umjetnički mentor (Danska, Hrvatska, Francuska, Indija) na projektu J.M.I. - Ethno –internacionalni glazbeni kampovi za mlade glazbenike/ce iz područja tradicijske glazbe.

Od 2008. kao član udruge Dyalli (udruga za promicanje afričke kulture u Hrvatskoj pokreće zagrebačku školu zapadnoafričkog ritma koju kroz tromjesečne cikluse vodi i danas. Kroz zagrebačke radionice, kao i mnoge intenzivne radionice ritma u ostalim gradovima Hrvatske, do sada je prošlo nekoliko stotina polaznika/ca. 2019. pokreće prvi ciklus radionica Frame druma – Out of Frame – koju je vodio dva semestra u sklopu programa KCMa.

Posljednjih nekoliko godina kroz projekte poput CRI Orchestra, Šalter ansambl, Živa voda, Orkestracija prostora, sudjelovanje na festivalima Audio art, Izlog suvremenog zvuka, svoj autorski rad razvija u smjeru 'suvremene', improvizatorske, elektroakustične glazbe.
www.nenadkovacic.com

Radionica se održava u sklopu projekta "Močvarna akademija" kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Zajedno do fondova EU. Više o Močvarnoj akademiji saznaj na www.mochvara.hr/akademija.
 

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.