• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

PROSINAC 2022.
PUSČPSN
5711
141518
1921232425
26272829 
       

ProgramSRIJEDA 14.07.2021. • VRATA 00:00 • POČETAK 21:00

VIDEODRUM 002: KONCERTNI VIDEOMAGAZIN

Mjesto događanja: online


Link za stream: YouTube.Videodrum novi je projekt koji virtualnom cestom, drumom, povezuje četiri grada, Pulu, Ljubljanu, Zagreb i Beograd, te četiri potpuno različita, ali ipak slična mjesta: Dnevni boravak DC-a Rojc, Klub Channel Zero, Klub Močvaru i KC Grad. Ideja o virtualnom povezivanju nastala je na virtualnoj razmjeni osoblja koju je organizirao Savez udruga Rojca s ciljem da se međusobno povežemo i da ujedinjavanjem naših resursa i ideja zajednički stvorimo poligon za promociju nezavisne umjetnosti i kulture koja nastaje u našim gradovima.

Stvarajući mrežu većih i manjih gradova koji su zapravo središta urbanog života omogućujemo lokalnim umjetnicima veću publiku, a našoj lokalnoj publici predstavljamo sve novo i kvalitetno što nastaje u drugim gradovima.
Prvi Videodrum virtualna je turneja četiri benda, ali i četiri kluba i četiri grada. Koncertima i razgovorima neće se predstaviti samo izvođači nego i timovi ljudi koji svojim aktivnostima, čak i u ovim izvanrednim uvjetima, rade na promociji i afirmaciji nezavisne kulture i umjetnosti.

Videodrum pušten je u promet.

KUD CHANNEL ZERO (Ljubljana)
Scena: ReŠolucija Radia Študent
V petek, 11. junija, se je na ulicah Ljubljane pod imenom ReŠolucija odvila protestniška procesija Radia Študent, najpomembnejšega slovenskega medija, ki aktivno pokriva alternativno kulturo. Protest je bil usmerjen proti Ministrstvu za kulturo, ki je s pomočjo prenovljene komisije na razpisu za medijske vsebine Radiu Študent dodelila 0 evrov. Radiu Študent lahko donirate tukaj: siri.radiostudent.si
Koncert: Gašper Letonja
Kitarist velikanov slovenske post-metal scene The Canyon Observer se z debitantskim solističnim albumom Ivy podaja v intimnejše vode. Na tokratni ljubljanski postaji Videudruma se bomo podali po Gašperjevi globoko osebni poti temačnega folka s pridihom okultnega.
Web: Bandcamp

MOČVARA (Zagreb)
Scena: Podrži scenu
U drugom dijelu Videodruma predstavit ćemo mladi portal Podrži scenu iza kojeg stoje Nina, Ema, Leina i Ana. Cure neumorno prate regionalnu glazbenu scenu, a glavna ideja im je stvoriti prostor za predstavljanje i promociju umjetnika s ciljem približavanja scene publici, baš kao i istoimenom močvarnom programu. Ovaj put su za gledatelje Videodruma sastavile top listu spotova zagrebačkih glazbenika nastalih od ožujka do danas, odnosno u vrijeme COVID-19 pandemije koja je svirke i glazbeni angažman svela na minimum. Podrži scenu trenutno egzistiraju na Instagramu, a uskoro otvaraju i web!
Koncert: Discohernia
U srijedu, 6.5., Močvara je ugostila Discoherniju, zagrebački psychedelic breakbeat punk bend! Aljoša, Cak, Stipe i Beuc promovirali su svoj album "Promjena stanja" koji je izašao krajem 2020. godine i to napokon uživo, bez ekrana, streamanja i novonormalnih fora. Nakon godinu dana pauze, ponovno su doživjeli ono zbog čega se i bave glazbom, tu divnu vezu između benda i publike te neopisivo davanje i primanje energije kojem niti restrikcije neće stati na put.
Web: Youtube

DNEVNI BORAVAK ROJCA (Pula)
Dnevni boravak Rojca za drugo izdanje Videodruma donosi priču o premijeri radio predstave "Soundtrack za film koji nije snimljen". Ovaj kazališno–radijski dijalog se sastoji od poetskih, proznih i glazbenih zapisa nastalih kao dijaloška razmjena tijekom zime i proljeća 2020./21. između zagrebačke pjesnikinje, kantautorice i dramaturginje Nine Bajsić i beogradskog pjesnika, kantautora i slikara Nenada Marića (Kralj Čačka). U maniri radiofonskog teatra, dramaturgija Soundtracka za film koji nije snimljen se ne zasniva samo na riječima i glazbi, već ju krasi i zvučno-atmosfersko ruho Dina Brazzodura i Lane Deban upotpunjeno terenskim audio snimkama i naracijom Pavlice Bajsić.
Rijetko kad sam u kazalištu toliko uživao u bliskosti, mjeri i skladu, kao na Soundtracku za film "koji nije snimljen". Sad je snimljen u mom doživljaju i sigurno pomalo drukčiji, a opet samo naš te večeri, u doživljaju svakog iz publike koja nasmiješena napušta prostor.
- Darko RUNDEK
Pulska publika prva je vidjela predstavu o kojoj danas "bruji" cijela regija. Prvu izvedbu radio predstave "Soundtrack za film koji nije snimljen" producirali su Radio Teatar i Radio Rojc.

KULTURNI CENTAR GRAD (Beograd)
Scena: Bigz i Hali Gali.
Za drugi Videodrum iz Beograda stiže priča o situaciji sa zgradom BIGZ-a, tačnije o njenim doskorošanjim stanarima. Kako je zgrada prodata par stotina muzičara, na desetine umetnika, skejtera, raznih drugih kreativaca ostali su bez prostora za rad. Kako teku dogovori sa Gradom pričaju nam muzičari i umetnici iz novoosnovanog udruženja Beogradska alternativna scena na čelu sa Borisom Vlastelicom iz benda Repetitor. Takođe, Marko ispred Hali Gali kompilacije priča kakvo je stanje na sceni trenutno.
Koncert: Azza i Kapale, Roza
Predstavljamo vam novu pojavu na sceni: Azza i Kapale, koji na zanimljiv način daje svoje viđenje starih kafanskih pesama. Takođe, tu je još jedna sveža stvar u vidu sastava Roza, a sve u smislu njihovih koncerata u zagrebačkoj Močvari 10.7. i beogradskom KC Grad-u 16.7.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.