• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

LIPANJ 2019.
PUSČPSN
34569
1013
1820
2530
       

ProgramSRIJEDA 12.09.2018. • VRATA 20:00 • POČETAK 21:30 • UPAD 45 KN

VRELO ZVUKA PREDSTAVLJA

KING AYISOBA (Gana), DJ NENAD KOVAČIĆ (Zagreb)


upad: 45 KNKING AYISOBA (Gana)
Web: Bandcamp

Kralj nam se vratio! Kada smo prošle godine po prvi put ugostili King Ayisobu u Močvari predstavili smo ga kao afričkog kralja nove world music scene, a svi oni koji su bili na tom koncertu sigurno nisu ostali ravnodušni na nevjerojatnu količinu energije koju King Ayisoba proizvodi sa svojim bendom. Sada nam se ovaj ganski glazbenik vraća s novim koncertom, a u međuvremenu je njegov peti studijski album "1000 Can Die" bio u vrhu svih godišnjih world music top lista.

Glazba koju King Ayisoba izvodi najlakše bi se mogla nazvati ritmičnom bombom koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Baziran na kologu, dvožičanom preteču banja i raznim udaraljkama, glazbeni izričaj ovog osebujnog glazbenika u neku bi se ruku mogao nazvati klasičnom afričkom glazbom jer je u prvom planu istaknut ritam čija repeticija stvara dojam mantričnosti. Trans u njegovim pjesmama ima određenu šamansku notu, a sve je dodatno ukrašeno angažiranim tekstovima i pomalo suludom i napadnom bojom glasa koja vas poziva na akciju, bilo kroz ples, bilo kroz angažman na ispravljanju svih onih problema o kojima King Ayisoba pjeva.

Ono što dodatno približava King Ayisobu Močvari je i taj punkerski, pomalo DIY stav, neposredan i beskompromisan. Svoj je iznimno hvaljeni album "1000 Can Die" snimio u suradnji s Arnold de Boerom iz kultnih The Ex, a to je sasvim dovoljna referenca da zainteresira i sve one koji nemaju previše veze s wolrd musicom ili afričkom glazbom.

King Ayisoba je trenutno na vrhuncu svoje karijere i velika nam je čast što se vraća u Močvaru. U Gani je već postao velika zvijezda, a proboj u sam vrh world music scene omogućila mu je iznimno agilna izdavačka kuća Glitterbeat Records koju vodi Chris Eckman, a koja je proglašena najboljom world music izdavačkom kućom četiri godine zaredom. Močvara ovim koncertom nastavlja suradnju s Glitterbeat izvođačima – u posljednje dvije godine ugostili smo Dirtmusic, Širom i Sevdah Takht Damira Imamovića, sve redom velike uzdanice Glitterbeat Recordsa.

DJ NENAD KOVAČIĆ (Zagreb)

Nakon što King Ayisoba napravi kaos na plesnom podiju, održat će ga DJ Nenad Kovačić. Njega prije svega poznajemo kao glazbenika (Antenat, Sevdah Takht Damira Imamovića, Afion, Naš mali afro bend...), ali Nenad se tu i tamo zaigra kao DJ, odnosno selektor, prije svega na bukovačkim tulumima. Uglavnom poseže za glazbom s Juga, odnosno sa Sjevera, ovisi kako okrenemo globus. Ni Istok ni Zapad mu nisu mrski.

Vrelo zvuka je novi projekt posvećen promociji etno/world music/tradicijske glazbe koji se odvija pod umjetničkim vodstvom Emira Fulurije.

Više na Facebooku