• A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

PROSINAC 2019.
PUSČPSN
238
910111215
16171822
2324252629
30     

ProgramČETVRTAK 12.03.2015. • VRATA 20:30 • POČETAK 21:30 • UPAD 55/70 KN

ZAČARANA MOČVARA

IVA BITTOVÁ (Češka Republika), DUNJA KNEBL (Zagreb)


Upad u pretprodaji: 55 KN, na dan događanja na blagajni kluba: 70 KN

Ulaznice u pretprodaji potražite na sljedećim lokacijama: Klub Močvara (za vrijeme svakog programa), Trnjanski nasip bb; Dirty Old Shop, Tratinska 18; Rockmark, Berislavićeva 13.

Online prodaja: Dirty Old Shop, Rockmark.IVA BITTOVÁ (Češka Republika)
Web: bittova.com, Wikipedia, FacebookLast.fm, Discogs, Deezer
Interview: Forum.tm

Nakon što je 2010. u Močvari još jednom očarala posjetitelje svojim nezaboravnim nastupom na kojem je vrijeme naprosto stalo i gdje smo se ponovno uvjerili da jedna osoba i jedan instrument mogu zadržati koncentraciju publike kroz cijeli koncert, Iva Bittová nam se ponovno vraća. Svi koji su prisustvovali njenim koncertima u Zagrebu kažu da su nazočili nečemu nesvakidašnjem, vanserijskom i posebnom. A takva je i Iva.

Češka glazbenica romsko-židovskog porijekla, s trenutnom adresom u Americi, najveću inspiraciju crpi iz prirode. Iz šuštanja lišća, zujanja pčela, njihanja travki, svih čarobnih zvukova prirode... Neke njene pjesme, dok ih slušamo zatvorenih očiju, mogu dočarati najskrivenije zakutke šume, daleko od sviju. Kada pričamo o smjeru glazbe naprosto ju je nemoguće staviti u jedan žanr. Kroz glazbenu karijeru od ranih osamdesetih koketirala je s mnogim žanrovima, no sloboda pristupa glazbi nije ju vezala ni uz jedan od njih. Najbliži utjecaji su avangarda, klasika, etno, folk, ciganska glazba, jazz, kao i suvremena glazba, no sama najviše voli reći za te pjesme da su "njena osobna narodna muzika". Melodije, minimalistički pristup, originalan zvuk violine i specifičan vokal, koji upotrebljava na najneobičnije načine - od šaputanja, plakanja, cviljenja, oponašanja životinja i prirode, do grlenog pjevanja - čine ju unikatom i prepoznatljivom na svjetskoj glazbenoj sceni. Za njene koncerte možemo reći da su osim glazbenog, i iznimno emotivno iskustvo gdje uspijeva sve prisutne uvući u taj veličanstveni vrtlog, u svoj glazbeni svijet bez granica. Također, njeno iskustvo glume u teatru i na filmu, otvorena komunikacija s publikom, unošenje svakog atoma svog bića, neposrednost i šarm daju osobni pečat svakom nastupu.

Iva Bittová je izdala više od dvadeset albuma, a surađivala je sa svjetski priznatim i poznatim muzičarima kao što su Marc Ribot, Bill Frisell, Hamid Drake, Tom Cora, Chris Cutler, Fred Frith,... 2003. godine je bila nominirana za BBC Radio 3 Awards for world music i stala uz bok glazbenicima iz benda Madredeus, Manu Chao, Gotan Project, i autorima poput Femi Kutija i Natache Atlas, dok je tokom godina nastupala svuda diljem svijeta, od alternativnih klubova pa sve do prestižnog njujorškog Carnegie Hall-a.

DUNJA KNEBL (Zagreb)
Web: dunjaknebl.com/w2, Wikipedia, FacebookLast.fm, DiscogsBandcamp, Deezer

Ovom koncertu će se u jednom dijelu pridružiti i Dunja Knebl, jedna od najpredanijih istraživačica hrvatskog glazbenog tradicijskog stvaralaštva te će Dunja i Ivá za ovu prigodu izvesti zajednički set narodnih pjesama, uz improvizaciju u trenutku.

Začarana Močvara je projekt koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a.

Ovaj koncert je organiziran uz pomoć Veleposlanstva Republike Češke.


Iva Bittová


Dunja Knebl

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.