• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

SIJEČANJ 2021.
PUSČPSN
123
457810
111314151617
181920212324
252728293031
       

ProgramČETVRTAK 09.04.2015. • VRATA 20:00 • POČETAK 20:30 • UPAD 35 KN

ZAČARANA MOČVARA

MARKO BRECELJ (Slovenija)


upad: 35 KNMARKO BRECELJ (Slovenija)
Web: WikipediaDiscogs, Last.fm
Interview: Muzika.hr, Mixer.hr, Ravno do dna, Voxfemine

Marko Brecelj, kultni slovenski kantautor i društveni aktivist, nakon sedam godina se ponovo vraća u Močvaru, u okviru programa Začarana Močvara. Gostovanje, zamišljeno kao multimedijalni događaj, sadržajno će obuhvatiti diskusiju o položaju civilnog društva u Sloveniji, predstavljanje duhovite, provokativne i politički angažirane akcije "Meki terorizam" te koncert, na kojem će Marko odsvirati svojevrstan presjek svog kantautorskog rada.

Osebujna autorska ličnost i jedan od najboljih i najkarizmatičnijih kantautora na ovim prostorima, Marko je široj publici poznat prvenstveno kao pjevač kultne grupe Buldožer iz njihovih najboljih dana (albumi "Pljuni istini u oči" i "Zabranjeno plakatirati"). Na opće iznenađenje, nakon uspjeha kojeg je ostvario s Buldožerom, Brecelj se odlučuje na eklektičnu solo karijeru nastupajući kako samostalno, tako i unutar projekata s grupama Marjanov Čudni Zajec, Javna Dvaja, Strelnikoff... Također, uz intenzivan društveni angažman, Marko je preko 25 godina i sve donedavno u Kopru vodio MKC, jedan od najdugovječnijih i najboljih slovenskih klubova.

Marko u Močvari nastupa samostalno uz pratnju gitare - kako je i započeo karijeru daleke 1974. godine, objavljujući debitantski album Cocktail. Snimljen u suradnji s renomiranim kompozitorom Bojanom Adamičem, Cocktail je Marka pozicionirao kao jednog od najvažnijih kantautora u bivšoj Jugoslaviji. Iako Markova karijera diskografski nije toliko bogata, kvalitetom je teško nadmašiva. Cocktail tako stoji rame uz rame s kultnim albumima "Odpotovanja" Tomaža Pengova, "Pjesme s planine" Drage Mlinarca i "Homo Volans" Arsena Dedića.

Netipičnu glabenu karijeru, Marko je kroz posljednje desetljeće obilježio i nizom akcija nazvanih "Meki terorizam". Tako je između ostalog izveo simbolično bombardiranje američke ambasade i slovenske vlade u Ljubljani. Izveo je to papirnatim avionima i balonima na zrak, pokazavši što misli o agresivnoj USA i NATO politici. "Meki terorizam" je onesposobio i zvona na koparskoj crkvi, upozorivši pritom na trend klerofašizama u Sloveniji. Brecelja je javni sukob s osuđivanim koparskim gradonačelnikom Borisom Popovičem na koncu stajao i dozvole za korištenje prostora kluba MKC u kojem je djelovao sa svojim Društvom prijateljev zmernega napredka.

Glazbeno društveni aktivizam Marka Brecelja jedinstvena je pojava na ovim prostorima. Uz sve nabrojano, razlog je to da njegovo gostovanje u Močvari nikako ne propustite.

Program Multimedijske performirane koncertne agitke u tri čina:

20:30-21:00 - prvi čin:
Izlaganje o položaju civilnog društva, o savezu samoniklih prizorišta Ustanovi nevladinih udruga omladinskog polja Pohorski bataljon i o Mekom terorizmu kao oruđu (oružju) civilnog društva, s raspravom, odnosno uzvratnim informiranjem o tome kakav je položaj u Hrvatskoj.

21:00-22:00 - drugi čin:
Projekcije snimki mekoterorističkih akcija, s uvodima i komentarima zvijezde margine.

22:00-00:00, odnosno do daljnjega - treći čin:
a) Pjevanjesviranje nepodnošljivih i nerazumljivih bjelačkih duhovih pjesama "Samospevi";
b) pjevanjesviranje„Krava muzara“ među kojima će biti neke pjesme s albuma "Cocktail"/"Cocktail obilni, vunbacilni";
c) privlačenje ostatka sasvim deprimiranih u radionu puhanja zlatnih balona i stvaranje aplauza kakvog u Močvari još nije bilo, plus
d) jedina svijetla točka tzv. Multimedijske performirane koncertne agitke - čašćenje istarskim refoškom i malvazijom te međusobno darivanje publike i izvođača: "oni nama dobrovoljne priloge u kunama ili u kilama fažola, mi njima DVD "Parazit u godinama", DVD "Samospevi" i CD "Cocktail, obilni vunbacilni". Tijekom završnog druženja "Najjači ostaju" projekcija likovnih radova mladih iz Istre pod Slovencima, koje je sabrao mladi slikar, omladinski radnik i pedagog Vasko Vidmar.

Začarana Močvara je projekt koji nastavlja tradiciju organiziranja koncerata intimnijeg ugođaja, pod umjetničkim vodstvom Nine Romić. Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a.

 

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.