• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

SRPANJ 2020.
PUSČPSN
4
1011
13141516171819
20212223242526
2728293031  
       

ProgramSRIJEDA 11.07.2018. • VRATA 20:00 • POČETAK 21:00 • UPAD 30 KN

ZAČARANA MOČVARA

HYPATIA (Rusija/Slovenija)


upad: 30 KNHYPATIA (Rusija/Slovenija)

Pri prvom susretu ovih dvaju umjetnika, iskra se instantno počela rasplamsavati i nedugo zatim pokrenuli su zajednički projekt, Dimitry el Demerdashi i Aphra Tesla udružuju snage u projektu Hypatia.

Dimitry je svestrani umjetnik, multi instrumentalist i dizajner zvuka porijeklom iz Rusije. Paradoksalno, svoje samo otkriće nalazi u stranoj kulturi, u Egiptu, u naselju zvanom Demerdash, usred pustinje gdje živi i svira već dugi niz godina, primajući neiscrpnu inspiraciju u arapskoj narodnoj glazbi za koju kaže da se zasniva na tišini, ne na notama, već na pauzama između njih ispunjenim jekama, popratnim tonovima, šumovima - vjerojatno zbog načina na koji se zvuk širi pustinjom, lebdi.

Osim toga, Dimitry je stalni član grupe Phurpa koja je nedavno posjetila Zagreb i u svojem tantričkom nastupu ostavila publiku bez riječi.

Ovoga puta u vokalno glazbenom istraživanju pridružuje mu se vokalna manipulatorica i slovenska intermedijska umjetnica, Aphra Tesla iz Maribora, koja zadnjih desetak godina eksperimentira na slovenskoj underground sceni i sudjeluje u stvaranju različitih područja umjetnosti, znanosti i filozofije putem performansa, glazbe, videa, režije, pisanja scenarija.

Poznata je po mnogim projektima i suradnjama, od kojih su značajniji projekt s odjelom za neuroznanost –SiNAPSA, Zasavje Noise Festival International, Komore Zvuka/Sound Chambers, intermedijski laboratorij društva Infundibulum.., a zanimljivo, Aphra je i jedina još uvijek živuća slovenska umjetnica po kojoj se naziva četverogodišnja nagrada Festivala Kiblix – Beli Aphroid.

S obzirom na to da je suradnja friška i improvizacijsko-istraživačkog karaktera, zajedničkog materijala, osim jedne snimke, nema dostupnog online. Možete očekivati jedinstvenu kombinaciju vokalnih ekperimenata uz zvukove srednjovjekovnih instrumenta, pradjeda gitare, oud-a te prizvukom srpske narodne glazbe i elektronike.

Poslušajte čime se umjetnici bave u svojim drugim projektima na linkovima niže.

Dimitry el Demerdashi
Web: YouTube1, Youtube2, YouTube3, SoundCloud

Aphra Tesla
Web: YouTube, Bandcamp

Začarana Močvara projekt pod umjetničkim vodstvom Nine Romić koji donosi koncerte intimnijeg ugođaja.
Program je realiziran uz potporu HDS ZAMP-a.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.