• A
  • A
  • A
  • A
  • A
  • A

Kalendar

SVIBANJ 2021.
PUSČPSN
8
1516
171819212223
2527282930
31      

ProgramPONEDJELJAK 12.04.2021. • VRATA 19:00 • POČETAK 19:00

KNJIŽEVNOST U MOČVARI

RANI RADOVI


upad: 0 KNGosti: MARTA DŽAJA (Đakovo), IVAN ČEPERKOVIĆ (Zadar), ŽELIMIR PERIŠ (Zadar)
Moderira: ROBERT PERIŠIĆ (Adis Abeba)

U sklopu programa "Književnost u Močvari" nastavlja se tribina većinom fokusirana na mlađu književnu scenu, ovaj put uglavnom zadarsku, s dva mlađa i jednim već etabliranim glasom. Iznimno zanimljiva trojka vezana uz zadarski književni krug – Marta Džaja, Ivan Čeperković i Želimir Periš – čitat će svoje radove po 10 minuta svatko. Usput ćemo komentirati sve nemile događaje, vidjeti kakva je bila koronspiracija (koronom potajno i mučki uzrokovana inspiracija), i ima li li tu uopće neke tajne sile?

S obzirom da se koronspiracija prenosi u 15 minuta – molimo malo koncentracije – a, dakle, čitanja traju 10 minuta, možete biti sigurni. Samo pokušajte spriječiti uživljavanje i unošenje u lica.
Vremenska prognoza: bolje nego u Rio De Ženeiru.
Sigurnost: obavezne maske i tradicionalno racionalna posjećenost književnih događaja (tko ne vjeruje neka prijeđe na iduću točku).
Šank: terasa.
Komarci: još ne.
Nagradna igra: ispod praga vidljivosti.

Gosti:
Marta Džaja ima 26 godina. Studirala sam u Zadru, Brnu i Moskvi i postala magistra ruskog jezika i književnosti i sociologije. Radila kao nastavnica ruskog, sociologije, voditeljica kreativnih radionica, konobarica, prodavačica, pizza majstorica, itd. Volontirala u raznim udrugama (Udruga mladih u Đakovu, Književna udruga Ludens u Zadru, ARLA u Đakovu). Voli putovati, čitati, pisati, glumiti, saditi i jesti biljke, raditi na zemlji i šetati šumom. Ima dvije aktualne želje: pripremiti rukopis za zbirku poezije i kupiti samohodnu kosilicu. Njenu poeziju zasad možete pronaći u časopisima Zadarska Smotra, Nova Istra, Poezija, na internetskim portalima Strane i Čovjek-časopis te u zborniku Tragovi u snijegu: Sjeme za budućnost.

Ivan Čeperković rođen 1985. u Zadru. Prve je korake učinio na Bokanjcu gdje živi i danas. Osnovnu i srednju školu završio je u Zadru, a fakultet u Splitu. U osnovnoj je školi postigao zapažene prozne uspjehe, dok se poeziji okreće u srednjoj školi tijekom koje na Lidranu postiže slične rezultate. Sudjeluje na večerima poezije u Knjigozemskoj, i s udrugom ZaPis – Zadarski pisci. Izabran je za sudjelovanje u pjesničkoj rezidenciji ZMAG-a i ArtLaba u Vukomeriću. Radovi su mu objavljeni u zbornicima: Glagoljicom ispisana ljubav (Matica hrvatska Zadar). Tragovi u snijegu – sjeme za budućnost (ZMAG, ArtLab). Samo se ti sjećaj (Zadarski pisci – ZaPis).

Želimir Periš, rođen 1975. u Zadru. Vodio je radionice pisanja i festival književnosti KaLibar bestival u Zadru. Knjige su mu adaptirane u kazališne predstave, prevođene na slovenski i bugarski. Dobio je više nagrada za prozu od kojih ističe Lapis Histriae 2012 i Kočičevo pero 2020. Posebno je ponosan na društvenu igru Strašne žene (2018). Objavio je: Mučenice (priče, 2013), Mima i kvadratura duga (roman, 2014), Mima i vaše kćeri (roman, 2015), x (pjesme, 2016), Žuti bog (priče, s Maer i Perić, 2020) i Mladenka kostonoga (roman, 2020). O ovom posljednjem romanu ćemo i pričati, a autor iz njega čitati.

Ukratko, bit će to razgovor o teškoj književnoj teoriji i istom takvom životu, a pritom sve najključnije sažeto.
Glazbena podloga – Ča će mi Kopakabana.
Po preporukama iznenada skupljnog stožera, najvažnije je dobro isplanirati dan i ne zaboraviti u zadnji čas. Tko ima pametnijeg posla, nadamo se da je plaćen.

više na facebooku

Močvara koristi kolačiće (cookies) kako bi poboljšala funkcionalnost stranice.